Höga halter gift har mätts upp på båtplatser Foto: SVT

Larmet: Höga halter av miljögifter vid båtplatser

Uppdaterad
Publicerad

Uppställningsplatser för fritidsbåtar är ofta starkt förorenade av rester från båtbottenfärg som innehåller olika giftiga ämnen. Det visar två nyutkomna publikationer från Statens geotekniska institut, SGI.

Det är framförallt det giftiga ämnet TBT som mätts upp på båtplatser i landet. På flera håll är halterna uppemot hundra gånger högre än de riktvärden som finns från Naturvårdsverket, vilket oroar forskarna.

– Snäckor kan bli sterila. I värsta fall kan hela populationer i ett område dö ut och försvinna. De är också toxiska för marklevande kryp och däggdjur, säger Märta Ländell, miljöingenjör på SGI.

– Även människor kan drabbas när man skrapar eller slipar sin båt.

Sedan 1989 är det förbjudet att måla med båtbottenfärger som innehåller TBT. Men 10-15 procent av alla båtar i Sverige har det farliga ämnet i gamla färglager. 

– Vi trodde att de här färgerna var utfasade för länge sedan, säger Lina Petersson på sjöfartsavdelningen vid Transportstyrelsen.

Vad ska man måla med istället?

– Hårda färger som är helt biocidfria och som underlättar en mekanisk rengöring. Havstulpaner gillar inte den hårda glatta färgen.

Hur håller man båtskrovet rent på ett miljövänligare sätt?

– Det finns flera metoder. Borsttvätt, skrovdukar, ultraljud som skrämmer bort havstulpanerna. Lyft båten ur vattnet när man inte använder den.

Är det en kostnadsfråga för båtägare?

– Nej, det tror jag inte. Ofta blir det inte dyrare att gå över till ett biocidfritt båtliv, säger Lina Petersson.

TBT

Ett av de mest kända organiska miljögifterna är TBT, eller tennorganiska föreningar. Det är ett mycket giftigt ämne som påverkar många organismer även i låga halter. TBT är också giftigt för människan, eftersom det påverkar våra hormoner. Det har varit förbjudet sedan 1989 för fritidsbåtar men hittas fortfarande på båtskrov. Gamla färglager läcker fortfarande ut giftet 20 år och längre efter att det målats på.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.