– Stor grej, väger jävligt mycket och skjuter många skott i minuten, sammanfattar Liv Widqvist om kulsprutan som de i par släpar runt i skogen. Foto: SVT

”Lumpen” är tillbaka på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Gotlands försvar börjat återuppbyggas så finns nu värnpliktiga rekryter på plats – för första gången sedan det gamla regementet P18 lades ner 2005. Att utbilda värnpliktiga är en viktig del i att bygga ett långsiktigt gotländskt försvar, menar Försvarsmakten.

De är cirka 30 personer som sedan i augusti genomför en grundläggande militär utbildning. Idag får delar av gruppen teoretisk utbildning om de radiosystem som används inom försvarsmakten medan andra är ute i skogen och utbildar sig på kulspruta.

– Stor grej, väger jävligt mycket och skjuter många skott i minuten, sammanfattar Liv Widqvist om vapnet som de i par släpar runt i skogen.

Gotland

”Vi gråter, skrattar och sliter tillsammans”

Det är första gruppen värnpliktiga som utbildas på Gotland på 13 år. De bor i logement i närheten av Tofta skjutfält, och även om det är betydligt färre värnpliktiga idag, så är livet på luckan ungefär detsamma som förr.

– Man blir ju väldigt nära varandra väldigt fort. Vi bor under samma tak, vi äter, sover och övar strid tillsammans, säger Ebba Ohlén och fortsätter:

– Det är väldigt mäktiga saker vi gör. Vi gråter, skrattar och sliter tillsammans så man blir snabbt väldigt nära och tajta, säger hon.

– Man blir ju väldigt nära varandra väldigt fort. Vi bor under samma tak, vi äter, sover och övar strid tillsammans, säger Ebba Ohlén. Foto: SVT

Viktigt med egen utbildning

Hans Håkansson, stabschef på Gotlands regemente P18 som återupprättades sommaren 2018, är nöjd över att värnpliktiga åter igen finns på ön.

–18:e stridsgruppen och de förband som vi hittills har fått hit har ju utbildats i Skövde. Nu är det jätteviktigt att vi får igång egen utbildning här så att vi kan rekrytera både soldater och officerare, det är ju det som gör att vi kan överleva på sikt här, säger han.

Hans Håkansson, stabschef på Gotlands regemente P18, tycker det är viktigt att få igång en egen utbildning för värnpliktiga på Gotland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet