”Jag är inte helt trygg, det är jag inte”, säger Susanne Bjergegaard Pettersson chef på vattenenheten vid Region Gotland.

Vattenbristen är inte lika akut på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter den torra sommaren med en ständigt aktuell vattenbrist börjar tjänstemännen på Region Gotlands vattenhet nu att slappna av något.

Bevattningsförbudet, som gällt sedan april i år, kommer dock att vara kvar ett tag till.

Det senaste regnet kan ha varit räddningen. I och med det höjdes nivån i Tingstäde träsk så pass mycket att risken för Region Gotland att nå gränsen för sitt vattenuttag har blivit betydligt mindre.

– Risken att vi kommer att komma dit i år har minskat radikalt efter det sista regnet vi har fått, sen är det fortfarande ont om vatten, men att oktober och november månad skulle vara utan nederbörd det tror vi inte på, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, chef på vattenenheten vid Region Gotland.

Flera centimeter i veckan

Som mest sjönk vattennivån i sjön med fem eller sex centimeter i veckan i somras. Nu sjunker den bara med cirka en centimeter. Därför kan kraft nu läggas på att hitta lösningar för nästa år, då de avsaltningsverk som planeras ännu inte blivit färdiga.

– Jag är inte helt trygg, det är jag inte. Vi gör som sagt en del provpumpningar och försöker att lösa det och försöker hitta lite andra lösningar som vi kan klara oss på under 2017, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Förbudet kvarstår

Trots att september snart övergår i oktober råder det fortfarande ett bevattningsförbud på Gotland. Ön har fortfarande dåligt med vatten och regionen har ännu inte bestämt något datum för då förbudet kommer att hävas.

– Det har också ett symbolvärde att ha ett bevattningsförbud, men vi kommer att häva det någon gång i höst, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.