Om satsningen går enligt plan kommer Sveriges totala koldioxidutsläpp minska med fem procent. Foto: Cementa

Cementa ska minska Sveriges koldioxidutsläpp med fem procent

Uppdaterad
Publicerad

Cementas fabrik på Gotland, som idag släpper ut näst mest koldioxid i landet, satsar på en total minskning av sina utsläpp. Om man klarar det kommer Sveriges totala utsläpp att minska med 5 procent.

Att tillverka cement kräver enorma mängder energi och fabriken i Slite eldar idag med kol, pet-flaskor, däck och restprodukter som plast, textil, gummi och trä. 

1,7 miljoner ton koldioxid

Man är därmed Sveriges näst största källa till koldioxidutsläpp och släppte ut drygt 1,7 miljoner ton koldioxid förra året, enligt tidskriften Sveriges Natur

Men nu ska fabriken minska sina utsläpp – till noll. Planen är att uppnå målet till år 2030. Det kommer att få stor påverkan på Sveriges totala koldioxidutsläpp som därmed minskar med  5 procent.

Det handlar om att ”elektrifiera” cementtillverkningen med hjälp av ett ”klimatsmart svensk energisystem”, enligt Cementa.  

– Vi ska titta på hur vi kan använda el som energikälla, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetsansvarig vid Cementa.

Karin Comstedt Webb, hållbarhetsansvarig på Cementa. Foto: Cementa

Omfattande teknikskifte

Satsningen på nollutsläpp kommer att kräva ett omfattande teknikskifte. För att klara det ska man samarbeta med Vattenfall.

– Elektrifiering inom industrin är en viktig del i omställningen mot ett hållbart samhällsbyggande, säger Jan Gånge, vd för Cementa.

Cementa och Vattenfall kommer nu att inleda en förstudie kring elektrifierad cementtillverkning.

Att uppnå nollutsläpp är ett viktigt mål för Cementa. Nu handlar det om hitta kunskaperna för hur det ska gå till.

– Vi måste hitta förutsättningarna för att kunna hantera det här. Det måste vi göra om vi ska kunna nå våra nationella klimatambitioner, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetsansvarig vid Cementa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.