Victoria håller i marksten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
19-åriga Victoria Carlsson Lindström ska åka till Lyon i Frankrike och tävla i Yrkes-VM. I videon berättar hon mer om hur man tävlar i trädgårdsanläggning. Foto: Carl Larsson/SVT

Victoria från Vånga kan bli bäst i världen på trädgårdsanläggning

Publicerad

Victoria Carlsson Lindström från Vånga utanför Norrköping är en av de ungdomar som ska kämpa för Sverige i Yrkes-VM. Tävlingarna hålls 10-15 september i Lyon i Frankrike.

19-åriga Victoria tävlar i trädgårdsanläggning tillsammans med pojkvännen Mikael Tzoanidis från Katrineholm. De är två av 1 400 deltagare från 70 länder som tävlar i en uppsjö olika yrken.

– Det funkar bra. Vi är bra på att koppla bort förhållandet när vi tävlar.

Har tidigare segrar i bagaget

Det är första gången hon är med i Yrkes-VM, men inte första gången hon tävlar.

– Jag har varit med i SM två gånger och så var vi i Estland på en träningstävling nyligen. Vi kommit på tredje plats två gånger.

Har du någon specialitet?

– Betongmur är det lätta, det bästa för oss. Det är bra grejor.

Ska bidra till internationellt samarbete

Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och Sverige har deltagit sedan 1995. Tävlingarna ska lyfta yrkesutbildning och skicklighet samt bidra till internationellt samarbete.

Hur tävlandet går till och vad Victoria tror om vinstchans hör du i videon.

Yrkes-VM

Yrkes-VM eller WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Genom samarbeten med företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor har detta samarbete i uppdrag att öka status, kvalitet och attraktionskraft för svenska yrken och yrkesutbildning. WorldSkills Sweden ansvarar för det svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM (WorldSkills Competition) och Yrkes-EM (EuroSkills) samt är arrangör av Yrkes-SM. Yrkeslandslaget sponsras av AFA Försäkring, AMF, Arbesko, Framtid.se, Jobman, 3M och Ungdomsbarometern.

De tävlande ska vara 22 år eller yngre och för vissa yrken med längre utbildning gäller 25 år.

Källa: Yrkeslandslaget/World skills Sweden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.