Insektshotell, sandhögar i skogen, stort intresse för biodling och kommuner som släpper upp gräset i parker. Det är bara några av alla projekt kring vilda pollinatörer och biologisk mångfald som SVT Nyheter Öst rapporterat om de senaste åren.
– De ger rätt mycket faktiskt. Man har gjort flera utvärderingar av sådana här projekt, säger Karl-Olof Bergman vid Liu.
I klippet berättar han mer och du får också se det gigantiska insektshotellet söder om Linköping.
Extra pengar till Östergötland
Både år 2020 och 2021 betalades det ut över två miljoner kronor till olika typer av projekt för att gynna vilda pollinatörer i Östergötland. SVT bad länsstyrelsen att plocka fram siffror på projekt direkt riktade mot vilda pollinatörer och det har blivit klart mer resurser. År 2019 gick till exempel bara 200 000 kronor till den här typen av projekt.
– Det finns även många andra naturvårdsprojekt som indirekt gynnar vilda pollinatörer så gränsdragningen är svår, förklarar handläggare Sofia Almkvist på Länsstyrelsen i Östergötland.
Pengarna kommer bland annat från Naturvårdsverket och är en del i en satsning från regeringen. Östergötland fick dessutom nästan en halv miljon kronor extra både 2020 och 2021. De pengarna ska gå främst till räddningsprojekt i Finspång, där finns nämligen den starkt hotade arten silvergökbi.
Några projekt som fått pengar 2021
• Inventering av vilda bin – Finspång – 30 000 kr
Syftet är att utvärdera åtgärderna som gjorts för att gynna vilda pollinatörer. Se hur antalet påverkats och få mer kunskap om dem.
• Pollinering längs Tinnerbäcken – Linköping – 110 000 kr
Syftet är att göra ett av stadens grönstråk mer attraktivt för insekter och för allmänheten.
• Restaurering av sandmark – Linköping – 165 000 kr
Syftet är att skapa eller återställa öppna solbelysta sandmiljöer på tio områden i kommunen.
• Restaurering och skapande av brynzoner – Motala – 313 700 kr
Syftet är att skapa skogskanter som blir mer rika på biologisk mångfald. Tanken är också att samtidigt få tryggare gång- och cykelvägar.
• Pollinatörsplan – Norrköping – 110 000 kr
Informationskampanj om uppsatta insektshotell, död ved och mulmholkar, ska ge större kunskap om vilda pollinatörer och biologisk mångfald i kommunen.
Källa: Länsstyrelsens utbetalning av LONA-bidrag (Lokala naturvårdssatsningar)