Delägarna till skivpressningsföretaget Pitch Beats i Mjölby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett industriområde i Mjölby döljer sig Sveriges enda företag som pressar vinylskivor. Följ med på ett besök i videon och träffa delägarna Albert Avramovic och Henrik Stackling. Foto: Carl Larsson/SVT

Vinylen gör comeback – landets enda presseri finns i Mjölby

Uppdaterad
Publicerad

En bit in på 1990-talet var vinylskivan lika stendöd som stenkakan. Men nu har den gjort comeback. Under 2023 såldes skivor för cirka 70 miljoner kronor. I östgötska Mjölby finns Sveriges enda vinylpresseri och där snurrar det för fullt.

– Formatet! Det är ett fantastiskt fysiskt format, svarar Albert Avramovic, en av delägarna i Pitch Beats, på frågan varför någon bryr sig om skivor idag.

”Halv vetenskap”

Första pressningen skedde på försommaren 2023. I dag kan de pressa cirka 2 000 skivor per dag. Förutom delägarna arbetar två anställda för närvarande i företaget.

– Många som köper vinyl i dag är samlare. Till exempel vår operatör, Magnus. Han har hela lägenheten full med skivor. Och vi behöver ha folk med ett intresse, för det här är en halv vetenskap, säger delägaren Henrik Stackling.

Kunderna finns både inom och utom Sverige och spridningen är stor även när det gäller vilka artister som fått sina alster pressade i Mjölby.

Företaget har fått mer och mer att göra sedan starten och i dagarna har de skaffat en tredje skivpress som kan tillverka singlar.

Musikförsäljningen

Enligt branschorganisationen Ifpi såldes det vinyl för cirka 1,3 miljoner kronor 1997. 2023 hade beloppet ökat till cirka 70 miljoner. Under 2023 genererade även vinylskivan större intäkter än cd-skivan. Vinylen stod dock bara för fyra procent av den totala musikförsäljningen i Sverige ifjol.

I videon ovan kan du följa med på ett besök och höra om varför de ligger just i Mjölby.

I videon nedan ser du hur en LP blir till.

säck med vinylplast vinylgranulat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur en vinylskiva produceras i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

olika typer av grammofonskivor

LP-skiva, engelska long play, grammofonskiva av vinylplast med 30 cm diameter, rotationshastighet på 33 1/3 varv/min och speltid om cirka 20–30 min/sida. Även skivor med 25 cm diameter förekommer, ibland med beteckningen MP (medium play).

LP-skivan lanserades 1948 av skivbolaget Columbia och var ett dominerande medium i skivbranschen från mitten av 1950-talet till slutet av 1980-talet, då den alltmer ersattes av CD. Sedan 2010-talet har LP-skivan upplevt en renässans även om antalet sålda exemplar inte på långa vägar når upp till försäljningssiffrorna under dess storhetstid. Se även grammofon.

Stenkaka, 78-varvare, äldre typ av grammofonskiva, gängse från omkring sekelskiftet 1900, med en rotationshastighet på 78 varv per minut och tillverkad av schellack med fyllning av stenmjöl.

Speltiden för en skivsida på en stenkaka med 25 cm diameter, som var den vanligaste storleken, var ca 3 min. Benämningen stenkaka uppstod kring 1950 då den hårda och bräckliga skivan började trängas ut av skivor av vinylplast med mikrospår som medgav avsevärt längre speltider.

Singel (engelska single, av single ’enstaka’, ytterst av latin siʹngulus ’en’, ’enstaka’), grammofonskiva av vinylplast med 17,5 cm diameter och en rotationshastighet om 45 varv per minut.

Singeln, som vanligtvis innehåller två låtar (en på varje sida likt föregångaren, den klassiska ”stenkakan”), lanserades 1949 och hade sin storhetstid på 1950- och 1960-talen. Den fick sedermera en efterföljare i form av av CD-singeln. Jämför EP.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.