Foto: Veronica Gardell/SVT

Visby ringmur kan bli såld – till staten

Uppdaterad
Publicerad

En minst sagt unik fastighetsaffär har börjat diskuteras på Gotland. Det handlar om en försäljning av Visby ringmur. Köpare skulle i så fall bli svenska staten.

– Jag tror att det är en krona eller något sådant, säger Knut Weibull på Riksantikvarieämbetet om ett eventuellt försäljningspris.

Visby Ringmur ägs av Region Gotland, men Riksantikvarieämbetet har förvaltningsansvaret. Detta ansvar är något som ämbetet helst skulle vilja överlåta till någon annan.

– Vi har lämnat över all vår förvaltning till Statens fastighetsverk och vi har bara ringmuren kvar. Det är inte en långsiktig lösning för en bra fastighetsförvaltning, säger Knut Weibull, överantikvarie på Riksantikvarieämbetet. Han fortsätter:

– Det är inget fel på skicket på ringmuren idag men långsiktigt så tror vi att det är bättre att någon annan gör det, som är proffs på att förvalta sådana här saker.

Knut Weibull, Riksantikvarieämbetet. Foto: Henrik Löwenhamn

I februari 2012 rasade delar av ytterskalet på muren. Detta aktualiserade dels frågan om skötseln av ringmuren, men också frågor om hur man skulle bygga upp den igen. Knut Weibull menar att en aktör som Statens fastighetsverk har bättre förutsättningar att hantera sådana händelser än Riksantikvarieämbetet.

– De har bättre möjlighet att hantera det som händer när det plötsligt sker ett ras, och det kommer att ske ras. De har en annan förvaltningsorganisation, de har experter. Vi måste börja från början varje gång det där händer. Vi har inte heller en ekonomi som är anpassad för den sortens händelser. Det har Statens fastighetsverk.

Behöver sälja ringmuren till staten

Men Statens fastighetsverk kan endast ta hand om fastigheter som ägs av staten. Region Gotland skulle i sådana fall behöva sälja ringmuren till staten. Men det är inte tal om någon lukrativ affär, för någon part.

-  Det är snarare en ekonomisk belastning för en förvaltare, det är inte en tillgång. Man kan inte göra så mycket med den så att säga. Så jag tror att det är en krona eller något sådant som man skulle sälja för, säger Knut Weibull.

Frågan kommer att tas upp för diskussion mellan myndigheterna framöver fortsätter han.

– Vi kommer att inleda samtal med Statens fastighetsverk. Men vad jag förstår så har de en ekonomisk pressad situation, så detta är inget de vill ta på sig utan vidare. Så det här kommer inte att gå fort. Det kan ta ett år, fem år, tio år innan den här processen är i hamn, det är inget jag vet, säger Knut Weibull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet