– Det kan vara finlir att sätta en nål på ett svårt ställe i ett fordon som kränger, bromsar och accelererar. Och detta under extrem tidspress, så det kan vara lämpligt att träna innan det är skarpt läge, säger VTI-forskaren Björn Lidestam.
Hittills har VTI genomfört tester på en bana utanför Borås tillsammans med rutinerad ambulanspersonal i en ambulans med mätutrustning och videokameror. Projektet är också ett samarbete med Katastrofmedicinskt centrum och Linköpings universitet.
Övning under säkra former
– Den här forskningen är angelägen att få till. De kör ibland ganska fort, kanske 120–130 kilometer i timmen på en 90-väg. Det handlar ju ibland om liv och död.
Björn Lidestam menar också att ambulanspersonalen med tiden blir rutinerad på arbetsmomenten men att ingen är det första gången.
– De får inte träna utryckningskörning på allmän väg så det finns ett behov att kunna göra det under kontrollerbara, säkra former.
Behöver pengar
Nu hoppas forskarna få möjlighet att bygga själva simulatorerna som är tänkta att placeras i simulatorhallen på VTI.
– Vi har ansökt om pengar för ändamålet. Vi har hittat en skrotad ambulans norröver, men det blir dyrt att transportera hit den.
I simulatorerna ska synkroniserad simulering genomföras. Det ska alltså gå att träna på både sjukvårdmoment och körning.
– Nu har vi alla mätdata. Vi vet vilka moment som är jobbiga, vi vet hur det kränger med mera. Istället för att gissa har vi testat!
Video
Linköpings universitet är med och utvecklar simulatorn och via den här länken går det att se en video från testerna som gjorts.