Sveriges bästa kommun att leva i för den som vill att äktenskapet ska bestå är östgötska Ydre. Foto: Janerik Henriksson/TT

Här håller äktenskapet längst – Ydre toppar listan över minst skilsmässor

Uppdaterad
Publicerad

För den som vill leva i ett äktenskap som håller är oddsen bäst i en mindre östgötsk kommun. Ydre har haft lägst andel skilsmässor sedan början av 2000-talet i hela landet.

Länsförsäkringar har tagit fram siffror med hjälp av statistiska centralbyrån (SCB) och kommit fram till att tre östgötska kommunen placerar sig på topp 30-listan över var man ska bo – om man vill undvika att skilja sig.

I Åtvidaberg och Kinda har bara en procent av de gifta paren skiljt sig sedan år 2000. Men det är ännu färre i Ydre kommun där 0,7 procent av de gifta paren som tagit ut skilsmässa under samma period. Det är lägst i hela Sverige.

Annars är oktober nämligen den månad då flest ansöker om skilsmässa. Visserligen har antalet skilsmässor minskat senaste åren, men det är också färre par som är gifta, enligt SCB.

Synen på äktenskap har blivit allt mer pessimistisk med tiden. För nästan hälften av svenskarna tror de kommer bryta minst en relation i livet, enligt Familjens Jurist.

– Det kan låta motsägelsefullt men den bästa tiden att prata om juridiska och ekonomiska aspekter vid en eventuell separation är när man har en bra relation, säger Pierre Kryhl, jurist på Familjens Jurist.

Han ger flera tips på hur man ska undvika konflikt vid separationer.

– Man har full frihet att själva bestämma hur man vill fördela tillgångarna i praktiken, säger Pierre Kryhl.

Juristens tips vid separation

Sätt barnen först

Ha insyn i den gemensamma ekonomin

Äktenskapsförord och samboavtal

Var flexibel och kompromissa

Ta hjälp

källa: Familjens Jurist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.