För att ordna boende åt unga ensamkommande över 18 år som rotat sig i kommuner, bidrar regeringen med ett tillfälligt bidrag på över en halv miljard kronor under 2017 och 2018. Nästan 30 miljoner kronor av pengarna har hamnat i Östergötland och på Gotland. Mest pengar per invånare har Ydre fått. Men här tänker kommunen inte använda pengarna till boende.
– Tyvärr har ekonomin för ensamkommande i kommunen gått 4 miljoner kronor back under 2017, så de pengar vi fått har gått in för att täcka förlusten. Regeringens pengar har gått till en del av det, säger kommunalrådet i Ydre Anna-Lena Svensson (S).
Kämpar för pojkarna
I Ydre har nu 80 ideellt arbetande medlemmar i föreningen Kvar i Ydre tagit ansvar för de cirka 20 ungdomar som finns inom kommunen. Nu bor ungdomarna hos olika familjer.
– Vi har jobbat med det genom att lägga fram medborgarförslag och att uppvakta kommunen, en uppvaktning som vi trodde skulle leda till ett samarbete, men så blev det inte, säger Lena Hultman i föreningen Kvar i Ydre.
– När jag fyllde 18 år så skulle jag flytta till en annan plats i landet men det fanns en familj i Ydre som ville hjälpa mig och jag fick flytta in hos dem, säger Dalawar som väntar på asyl.
Använder inte pengarna till boenden
Ydre är långt ifrån unik. I en enkät som SVT skickat ut till landets kommuner så är det knappt hälften som öronmärkt pengarna till boenden. I Östergötland är det Norrköping, Åtvidaberg, Valdemarsvik, Boxholm och Ydre som inte strikt använder bidraget till boende för asylsökande över 18 år. Inte heller Gotland gör det.
– Jag tror inte det är illvilja, utan det är brist på fantasi, brist på visioner och brist på politiskt mod som det beror på, säger Lena Hultman i föreningen Kvar i Ydre.
– Det kan man ju tycka men när vi räknade ut det så räckte inte pengarna på långa vägar, säger kommunalrådet i Ydre Anna-Lena Svensson (S).