Skäggetorp i Linköping skärtorsdagen 14 april 2022. Foto: SVT

Ytterligare sex döms efter påskupploppen i Skäggetorp

Publicerad

Under onsdagen kom ytterligare en dom efter upploppen i Linköpingsstadsdelen Skäggetorp i samband med de uppmärksammade koranbränningarna under påskhelgen förra året. Totalt sex personer dömdes idag av Linköpings tingsrätt för grovt blåljussabotage.

Totalt handlar det om sex personer i åldrarna 16 till 21 år som nu döms av Linköpings tingsrätt. Tre av männen döms till fängelse i tre år. De ytterligare tre är minderåriga och döms därför istället till ungdomsövervakning.  Samtliga döms för brottet grovt sabotage av blåljusverksamhet mot sitt nekande.

Ungdomsövervakning är ett relativt nytt straff som började tillämpas första januari 2021. Straffet har tidigare dömts ut till personer som deltagit i påskupploppen – bland annat i Navestad i Norrköping.

Det var under påskhelgen förra året som upplopp bröt ut på flera håll runt om i landet i samband med att partiledaren för högerextrema ”Stram Kurs”, Rasmus Paludan, planerade bränna koraner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige chockades av bilderna från påskhelgen 2022. Få en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.