Foto: SVT

Ytterligare ett dött får hittat efter vargattacken

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen hittades ytterligare en död tacka efter vargangreppet på ett naturbete i Klockrike, mellan Linköping och Motala.

Det var under natten till onsdagen som en varg rev sammanlagt nio får. Fem får har nu hittats döda och fyra fick avlivas på grund av sina skador.

Nu fortsätter Länsstyrelsens rovdjursspårare att söka efter spillning och spår för att veta vilken vargindivid det rör sig om.

– Jag kom hem klockan 21 igår, då jag letade i betet och närområdet efter spillning, säger Anders Hedström, rovdjursspårare på Länsstyrelsen.

På jakt efter spillning

Genom spillning kan DNA knytas till en speciell vargindivid, men än så länge har ingen spillning hittats och rovdjursspåraren ber nu allmänheten att vara uppmärksam.

– Alla synobservationer är viktiga och framförallt spillning, så vi kan få mer information om vad det är för individ och var den kommer ifrån, säger Anders Hedström.

Kan vara en ung hane

Enligt rovdjursspåraren Johan Falk kan den aktuella vargen vara en ung individ.

– Generellt brukar det handla om hanar i de yngre åldersgrupperna, när det gäller de vargar som observerats i södra Sverige, säger Falk.

Han tillägger att det oftast handlar om vargar som rör sig och tillfälligt stannar upp .

Tror du att det kan vara en etablerad varg?

– Det tror jag inte. Vi har ganska bra koll, folk ringer in och rapporterar vad de ser och vi spårar. Vi skulle ganska snabbt hitta en varg om det var en stationär varg som märkt revir, säger Johan Falk.

Risk för nya angrepp i närtid

Hur stor är risken att det blir nya angrepp i området?

– Störst är risken för nytt angrepp de närmsta dagarna efter. Så det är bra om man som djurägare gör någonting, säger Johan Falk.

Om djurägarna har möjlighet är det bra om man kan ta in sina djur eller sätta lapptyg på stängslet, berättar rovdjursspåraren.

Rör sig över stora områden

Vilken riktning vargen nu väljer är omöjlig att svara på, men de rör sig över stora områden och den observation som gjorts av varg i Fornåsa vid lunchtid i går kan vara av vikt.

– Det tyder på att den har vandrat vidare, säger Anders Hedström.

De här angreppet inträffade på östgötaslätten. Den har väl tidigare varit förskonad?

– Man får höja blicken när man pratar om varg, de rör sig över stora områden. Vi har tidigare fått flera observationer av varg vid Ljungsbro, Borensberg, Tjällmo. Vi har kunnat konstatera varg där i vintras och fått DNA- träff, säger Johan Falk och tillägger att det handlar om unga individer som rör sig.

”Ingenting är hundra procent”

Fåren som attackerades i Klockrike gick i ett naturbete med elstängsel med tre trådar, men det var inte ett godkänt rovdjursstängsel, säger Johan Falk.

Men räcker rovdjursstängsel som skydd?

– Är de rätt uppsatta och väl omskötta fungerar de bra. Men inget är 100 procent säkert och det är inte underhållsfritt, säger Johan Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.