Christina Hedlund och hennes mamma Ann-Katrin Berggren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan operationen har Ann-Katrin Berggren, mamma till Christina Hedlund, hjälpt sin dotter och haft henne boendes hemma, tillsammans med assistenter. Foto: Anna Palmgren/SVT

14 år har gått sen Christinas katastrofala bröstoperation

Publicerad

Bröstoperationen som Christina Hedlund gjorde i Polen för 14 år sedan kostade henne ett fritt liv. Idag har hon assistenter dygnet runt. Hennes mamma ser med oro på att skönhetsingreppen inte tycks minska – och vill varna andra.

Christina Hedlund hade fått i present att åka till Polen och göra en bröstoperation. Hon sa inget till sin mamma Ann-Katrin Berggren förrän precis innan hon skulle åka. På måndagen den andra augusti 2010 var det dags.

Men när Ann-Katrin Berggren ringde för att höra hur det hade gått fick hon inget svar.

– Jag ringde och ringde och ringde, berättar hon.

Hon fick veta att hennes dotter haft hjärtstillestånd i samband med narkosen och reste då direkt till Polen.

Flera dömdes efter Christinas bröstoperation

Christina Hedlund fick inledningsvis spendera över två månader på sjukhus efter ingreppet. Flera år senare dömdes flera personer för brott och parallellt pågick en civil process mot sjukhuset vilket ledde till skadestånd.

Konsekvenserna av bröstoperationen uppmärksammades av SVT:s Uppdrag Granskning. Än idag lever Christina Hedlund med konsekvenserna. Foto: SVT Arkiv/privat

Mamman vill varna andra

Exakt hur vanligt det är med skönhetsingrepp i Sverige och utomlands är svårt att slå fast. 2023 märkte vårdpersonal i Linköping att antalet patienter som behövde akut vård efter skönhetsoperationer ökade.

Ann-Katrin Berggren oroas över att hon hör om det så pass ofta.

– Jag hoppas att någon tar lite lärdom och lyssnar på det här och inte gör någon typ av plastikkirurgi, men tyvärr verkar det öka, säger hon.

I början av sommaren granskade SVT skönhetsfusket i landet och kunde bland annat avslöja att olagliga injektionsbehandlingar förekommer. Se granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.