En person i huvtröja håller i ett skjutvapen. Ansiktet är pixlat för anonymitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt polisens förundersökning bad pojken polisen om hjälp att dra sig ur. Två veckor senare blev han ändå skjutsad till Malmö för att mörda. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

15-åring bad polisen om hjälp att slippa morduppdrag

Uppdaterad
Publicerad

En 15-åring från Småland tog på sig uppdraget att mörda under en begravning i Malmö. Några veckor innan mordet skulle äga rum ångrade han sig och bad polisen om hjälp. Trots det lyckades polisen inte avstyra mordplanerna.

– Enligt min klient hände ingenting, säger försvarsadvokaten Ale Westerlund.

Det var den 13 september 2024 som en man som blivit ihjälskjuten tidigare på sommaren skulle begravas på Östra Kyrkogården i Malmö. På kyrkogården befann sig en 15-åring från Kalmar län. Pojken var där för att mörda – men drygt tre veckor innan begravningen hade han fått kalla fötter och bett polisen i sin hemort om hjälp att dra sig ur morduppdraget.

– Han har gjort det som man hoppas att en person gör i den här situationen, säger pojkens försvarsadvokat Ale Westerlund.

I klippet hör du hur pojken försökte dra sig ur morduppdraget.

Ångrade sig flera gånger

På begravningen fattar några av gästerna misstankar och övermannar pojken. De tar ifrån honom de vapen han bär på och lyckas på så sätt avstyra mordförsöket.

Enligt Ale Westerlund ska pojken så sent som samma dag ha försökt dra sig ur uppdraget.

– Han försökte förklara för uppdragsgivarna att han var rädd och drog till och med en vit lögn om att det var massa poliser där, berättar försvarsadvokaten.

Pojken står nu åtalad för grovt vapenbrott och mordförsök alternativt förberedelse till mord. Han erkänner vapenbrottet men nekar till mordplanerna.

”Lämnades vind för våg”

Hos polisen ska pojken bland annat ha lämnat ifrån sig den mobiltelefon som han använt för att kommunicera med sina uppdragsgivare. Där ska polisen ha kunnat ta del av chattkonversationer mellan dem och pojken, enligt polisens förundersökning.

Trots att pojken gett polisen sin telefon så lyckades uppdragsgivarna kontakta honom. De ska då ha hotat med att skada honom och hans familj ifall han inte gjorde det han åtagit sig.

Ale Westerlund säger att pojken upplever att polisen inte hjälpte honom att skydda sig från sina uppdragsgivare – och två veckor efter kontakten med polisen blir han mycket riktigt körd till Malmö för att mörda.

– Man hade kunnat hoppas att han inte lämnades vind för våg, säger försvarsadvokaten.

SVT har sökt polisen och socialtjänsten i pojkens hemort för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.