• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Nils Norling, presstalesperson hos Malmöpolisen på vänster sida och på höger sida visas Malmö Central med glasfasad som har skylten ”CENTRALSTATION” över ingången. Omgivningen inkluderar trafik och människor som passerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt polisens presstalesperson Nils Norling är det ökad polisnärvaro på centralstationer efter de grova våldsbrotten. Foto: SVT

17-årig pojke anhållen för mordplaner – greps på Malmö C

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke greps på onsdagskvällen på Malmö Central och sitter nu anhållen. Han misstänks för förberedelse till mord.

– Stationer är av ökat intresse för polisen just nu, säger Nils Norling, presstalesperson hos Malmöpolisen.

Polisen har satt in extra resurser i Malmö med anledning av den senaste tidens höga konfliktnivå. Man arbetar precis som vanligt, men har mer personal till sitt förfogande. Och med hjälp av sina extra resurser har polisen bland annat blivit mer synlig på tågstationer.

– Centralstationer är väldigt intressanta för polisen just nu, säger Nils Norling.

Intresse för resande

Det handlar om sättet som grova våldsbrott planeras och utförs numera.

– Ett mord kan planeras på ett ställe, beställas på ett annat och utföras på ett tredje. Och då är det givetvis intressant för oss att vara där folk reser, säger han.

– Det handlar om att vara synliga för att det skapar trygghet. Men vi vill också kunna prata med folk och givetvis också utföra kontroller.

Greps vid kontroll

Det var i samband med en sådan kontroll som den 17-årige pojken greps på Malmö C. Han anhölls senare under kvällen. Han är misstänkt för förberedelse till mord. Mycket mer än så vill polisen inte berätta.

– Vi vill inte berätta mer om pojken eller varför han kontrollerades, säger Nils Norling.

– Inte heller om de mordplaner han är misstänkt för. Utredningen är inne i ett känsligt läge just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.