Lustgasballong på en gata

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad överläkaren Jonas Berge tror kan vara anledningen till att lustgasmissbruket ökat i videon. Arkivbilden föreställer inte 19-åringen. Foto: SVT

19-åring i Malmö beroende av lustgas – tvångsomhändertas

Publicerad

19-åringen är så beroende av lustgas att hans hälsa är allvarligt hotad. Nu har förvaltningsrätten beslutat att han ska omhändertas.

– Lustgasmissbruken ökar på ett oroväckande sätt, säger Jonas Berge, överläkare på Beroendecentrum.

Sydsvenskan var först med att berätta om det ovanliga fallet.

19-åringen som är från Malmö har en trasslig bakgrund. Han har en lindrig funktionsnedsättning och omhändertogs redan som fyraåring eftersom hans mamma bedömdes inte kunna ta hand om honom, enligt dom i förvaltningsrätten som SVT Nyheter Skåne tagit del av.

Sedan dess har han varit omhändertagen i omgångar, senast 2019. Samtidigt blev hans tre yngre syskon frivilligt placerade utanför hemmet. Hans vårdades på HVB-hem fram till april i år, men han avvek flera gånger och fortsatte att missbruka lustgas.

Påverkat hälsan allvarligt

Nu blir han istället LVU-placerad så att han kan låsas in. Lustgasen har påverkat hans hälsa och läkare säger att det finns en överhängande risk att han drabbas av blodpropp. Dessutom umgås han med personer i kriminella nätverk och polisen misstänker att han blir utnyttjad.

19-åringen själv tycker att det skulle räcka med frivillig vård på ett HVB-hem, med förvaltningsrätten håller inte med och har beslutat att han ska omhändertas.

Jonas Berge som är överläkare på Beroendecentrum i Malmö menar att det skett en generell ökning av lustgasmissbruk, även om han inte har hör talas om att det lett till tvångsomhändertagande tidigare.

– Samtalen till giftinformationscentralen har ökat med flera hundra procent de senaste åren, säger han.

Ny lagstiftning utreds

Enligt Jonas Berge finns det en risk för fler fall som liknar 19-åringens, om det inte sker en lagändring. Lustgas kan idag köpas i vanliga butiker eller på nätet. Detta kan dock komma att ändras, efter att en statlig utredning lagt fram ett förslag på att göra det förbjudet att sälja lustgas i berusningssyfte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.