Det här väcker stark kritik och miljöchefen vägrar att verkställa beslutet.
– Jag kan inte stå för ett beslut som kan innebära att man riskerar att förorena grundvattnet, det går inte, säger Rickard Sandberg, chef vid Ystad-Österlenregionens miljöförbund.
Igår berättade Sydnytt att bekämpningsmedel hittats i både vattentäkter och brunnar på Österlen. Trots det beslutade alltså den politiska majoriteten i Ystad-Österlenregionens miljöförbund nyligen att lantbrukare i vattenskyddsområden får fortsätta att bespruta precis som tidigare.
– Man går emot både lagstiftning och miljömål. Lagstiftningen är ganska strikt. I vattenskyddsområden ska man i princip inte använda bekämpningsmedel, säger Rickard Sandberg.
Socialdemokraterna röstade emot förslaget. Och flera myndigheter har reagerat. Beslutet går emot Naturvårdsverkets riktlinjer och länsstyrelsen har vädjat till politikerna om att helt ta bort, eller åtminstone kraftigt trappa ner, användandet av bekämpningsmedel i vattenskyddsområdena.
Men politikerna i miljöförbundet inför nu en form av lokala dispenser. De vill inte ens kännas vid att de ämnen som hittats i vattentäkterna kommer från lantbruket.
– Det som finns är gammalt och det är Vägverket och Banverket som ligger bakom en hel del av det som finns i vattnet idag, säger Bengt Högborg (C), vice ordförande i Ystad-Österlenregionens miljöförbund.
Den tolkningen är de ganska ensamma om. Enligt miljöchefen talar undersökningarna sitt tydliga språk.
– Föroreningarna kommer från lantbruk, fruktodling och hushåll. Så enkelt är det, säger Rickard Sandberg.
Bengt Högborg (C) menar att politikerna har andra hänsyn att ta än enbart till miljön.
– En stor del av fruktodlingarna ligger inom vattenskyddsområdena och det hade varit ett stort bakslag om de inte fick använda bekämpningsmedel, säger han.