Mikael Olsson är huvudskyddsombud på Nobina i Malmö. Han uttrycker frustration över Skånetrafikens beslut och agerande. Foto: Firas Razak/SVT

255 skånska busschaufförer varslas efter indragna turer

Uppdaterad
Publicerad

Bussbolaget Nobina varslar 255 busschaufförer mot bakgrund av Skånetrafikens neddragning av antalet bussturer. Det skriver fackförbundet Kommunal i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Det här är ett stort varsel som direkt berör yrkespersoner som riskerar att förlora sin inkomst och sitt arbete. Men det handlar också om att Skånetrafiken förtätar trafiken i en tid då vi ska hålla distans för att minska smittspridningen av corona. Därför berörs även alla som använder kollektivtrafiken i Skåne. Vi i Kommunal tycker att agerandet är ansvarslöst, säger Tina Christensen som är Kommunals avdelningsordförande i Skåne.

– Det är en väldigt tråkig dag för oss, för våra medarbetare och för våra resenärer. Skånetrafiken reducerar sin busstrafik från augusti. Det blir färre bussar och färre turer. Det finns helt enkelt inte jobb för alla. Det är en tragisk konsekvens av att kollektivtrafiken minskar, säger David Erixon, PR- och kommunikationschef på Nobina. 

Tvingas skala ner

Skånetrafiken uppger att de tappat hälften av sina resenärer sedan mitten av mars då pandemin startade. Även hösttidtabellen från augusti till december tvingas de anpassa efter den rådande situationen.

– I hösttidtabellen har vi nio procent färre bussturer än vad vi planerade för före coronaviruset. Det vi gör är att vi tar bort linjer där vi har få resenärer och turer som går utanför rusningstrafik, säger Saman Tondnevis, chef för affärsområde buss på Skånetrafiken, till SVT Nyheter Skåne på torsdagseftermiddagen. 

– Bussförarna i Skåne har varit en utsatt grupp under hela pandemin. Att Skånetrafiken nu beslutar om neddragna turer är ett slag mot oss som yrkesgrupp, säger Mikael Olsson, huvudskyddsombud på Nobina i Malmö.        

”Jättetråkigt”

– Det är en extrem situation i samhället. Det är ju jättetråkigt när någon förlorar sitt jobb. I övrigt hänvisar vi till Nobina, säger Saman Tondnevis, chef på Skånetrafiken.                 

Men regionen har ju fått pengar under den här krisperioden. Räcker inte det bidraget till att upprätthålla ordinarie busstrafik?  

– Vi har ännu inte fått några pengar och de pengar vi tror att vi kan få, räcker som bäst i 3-4 månader, säger Saman Tondnevis.

En komplex fråga

– Varslet träder i kraft i augusti. Samtidigt öppnar Folkhälsomyndigheten för ökat resande, skolorna ska öppna igen och vi har starka krav på oss att minska smittspridningen. Det här är en svår fråga och en mörk dag för oss, säger Nobinas kommunikationschef David Erixon, till SVT.

Nobina är ett av sex bussbolag som på uppdrag av Skånetrafiken kör busstrafik i Skåne. På vilket sätt de andra bolagen berörs är i dagsläget oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.