Försvarsadvokaten Lars Edman. Foto: Björn Lindgren/TT

30-åringens advokat: ”Säpo förhörde mannen i förra veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige syriern var bara på ett tillfälligt besök i Köpenhamn när han i november greps av den danska polisen misstänkt för att ha haft ett falskt pass.

– Han har hela tiden varit bosatt i Malmö, berättar Lars Edman, advokat som försvarade mannen i tingsrätten i Malmö i oktober i förra året.

Ända sedan 30-åringen släpptes av den svenska säkerhetspolisen har mannen haft så kallad anmälningsplikt och därför regelbundet hört av sig till polisen.

– Och det åtagande har han skött, berättar Lars Edman.

Hade falskt pass

För omkring en månad sedan lämnade dock mannen Malmö för en kortare visit i Köpenhamn. I samband med besöket kontrollerades hans pass och misstanke uppstod att det var förfalskat. Han har sedan dess suttit inlåst hos den danska polisen.

Ända sedan mannen släpptes, har även den svenska polisen fortsatt att intressera sig för honom. I november förordnades Lars Edman återigen som försvarare. Nya förhör skulle hållas med 30-åringen, nu i Danmark.

– Så måndags i förra veckan kallades jag till möte i Köpenhamn med den svenska polisen närvarande. Nya misstankar presenterades.

Utreds för terrorbrott

Enligt Lars Edman var dock bevisen ”tunna”. Under den här veckan fick han besked om att brott inte kunde styrkas. Men nu utreder alltså den danska polisen mannen för ett misstänkt terrorbrott.

– Det kom som en överraskning för mig, säger Lars Edman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.