34 sjuksköterskor i Lund säger upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

34 av 45 sjuksköterskor på barnintensiven på SUS i Lund har sagt upp sig i protest mot personalpolitiken.

Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund har riksintag när det gäller hjärtsjukvård av barn och transplantationer av barnhjärtan. Många av sjuksköterskorna har mer än 25 års erfarenhet.

– Det är ett väldigt stort steg. Samtidigt är det viktigt att poängtera att Vårdförbundet inte har uppmanat medlemmarna att säga upp sig utan det är på deras eget intitiativ, säger Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande avdelning Skåne i ett pressmeddelande.

Lönekonflikten på BIVA

– Våra medlemmar upplever att signalen till dem är att den här vården av svårt sjuka barn inte är viktig. Vårdförbundet har flera gånger uppmärksammat arbetsgivaren på att den usla personalpolitiken kan få den mycket allvarliga konsekvensen att erfarna sjuksköterskor säger upp sig, säger Runsten som dock konstaterar att personalpolitiken inte varit extra dålig just på barnintensiven utan att den är det överlag i Region Skåne.

Förlorar pengar

Vårdförbundet skriver att arbetsgivaren 2012 sa upp de lokala arbetstidsavtalen som reglerar vilken ersättning medlemmarna får beroende på vilken tid på dygnet de arbetar, ett så kallat poänglöneavtal. Det innebar i praktiken en lönesäkning på drygt 2 000 kronor i månaden.

– Det är mycket pengar varje månad för den enskilda sjuksköterskan, det vill säga våra medlemmar och framförallt signalerar arbetsgivaren att det här viktiga arbetet med de svårast sjuka barnen, dygnets alla timmar, helg som vardag,  inte är värt så mycket, säger Mats Runsten.

Löser schemat själva

Sjuksköterskorna har också ett avtal, som innebär att de istället för att ta in vikarier, själva ansvarat för schemaläggning och att täcka upp för varandra vid exempelvis sjukdom. Ett system, som de själva tycker fungerat väldigt bra, men som arbetsgivaren nu sagt upp från och med den 28 februari.

– Vi anser att arbetsgivaren inte tar sitt ansvar för den fantastiska specialistvården som vi har och att de inte lyssnar på våra argument, säger en sjuksköterska på barninstensiven som vill vara anonym, eftersom ”det inte gagnar våra patienter att gå ut i media”.

Uppsägningstiden för de som säger upp sig är i regel 3 månader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekonflikten på BIVA

Mer i ämnet