Bild från oktober 2020 när bombgruppens robot undersökte ett misstänkt farligt föremål på Von Lingens väg i Malmö efter ett falsklarm. Foto: Mikael Nilsson

Ringde SOS 318 gånger – döms för falsklarm

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2020 ryckte Malmöpolisen ut på minst 33 falsklarm om bomber, mord och skottlossning. Nu döms en 37-årig man för olaga hot och 33 fall av falskt larm.

Den 4 januari åtalades mannen för grovt blåljussabotage efter att ha ringt 318 samtal till SOS alarm och lämnat falska uppgifter. På tisdagen dömdes han för falsklarm i Malmö tingsrätt. Men rätten anser alltså inte att brotten är blåljussabotage. Även om minst 127 av samtalen har lett till någon form av störning för polisen, räddningstjänsten och ambulanssjukvården anser rätten inte att larmen ”riskerat att försvåra eller hindra verksamheten på det allvarliga sätt som brottet sabotage mot blåljusverksamhet tar sikte på”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

”Viktig markering”

– Det här är en viktig markering att 37-åringen fälls till ansvar. Det är oacceptabelt att tära på samhällets akutverksamhet som den här mannen gjort. Falsklarmning kan innebära en akut fara för liv och hälsa, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, i ett pressmeddelande.

Tingsrätten har bedömt att minst 127 av samtalen har medfört någon form av störning av polisens, räddningstjänstens eller ambulanssjukvårdens verksamhet och ledde i 33 av fallen till utryckningar av polis, brandkår och ambulans i Malmö.

Hot om kidnappning

37-åringen döms också för olaga hot med anledning av att han i ett samtal till 112 påstått att han kidnappat en polischefs barn och hotat att döda dem.

Mannen som tidigare är ostraffad döms till skyddstillsyn.

Mannen anhölls i oktober. Då pratade vi bland annat med boende i Rosengård om hur de påverkats av den många falsklarmen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.