Hör Tullverket om att behöva avliva hundvalpar som smugglas in i Sverige – en numera nästan daglig företeelse. Foto: Bernard Mikulic/SVT

38 insmugglade valpar avlivades under tio dagar

Uppdaterad
Publicerad

Under tio dagar i månadsskiftet januari/februari  stoppade Tullverket i Skåne sju bilar med totalt 38 misstänkt insmugglade valpar. Samtliga valpar har avlivats pga risken att få in smittsamma sjukdomar i Sverige. En ny del av jobbet för tullpersonal har blivit att vara med när valparna somnar in.

– Det väller ju in med smuggelhundar just nu. Jag har aldrig varit med om nåt liknande, säger Niklas Delin, gruppchef vid Tullverket i Skåne.

En effekt av pandemin är att allt fler vill köpa hund. En Malteservalp kan säljas på Blocket för 20-25 000 kronor. De flesta hundarna som smugglas kommer ofta med falska EU-pass.

–  I de flesta fall är passen antingen förfalskade eller så har en korrupt veterinär i utlandet förfalskat dem. I passen kan det stå att hundarna är 17 veckor när de i verkligheten är 6 veckor gamla. Det är inte säkert att de är rabiesvaccinerade ens, säger Niklas Delin.

”Avlivning en del av vår vardag”

I tullverkets lokaler vid Öresundsbron finns ett speciellt avlivningsrum där veterinär avlivar hundarna med Tullverkets personal närvarande.

–  Att vara med vid avlivning av hundar har blivit en del av vår vardag när det är förekommer nästan dagligen nu. Man sökte inte till Tullen för att vara med och avliva valpar, säger Niklas Delin.

Niklas Delin säger att att han aldrig har varit med om nåt liknande angående hundsmugglingen de senaste veckorna. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.