– De är faktiskt så att de lyssnar. Om det är så att det är en konflikt och man har för avsikt att använda dödligt våld, då kanske man tänker till, säger Glenn Sjögren, kommissarie i Malmö.
Det är inom ramen för strategin Sluta skjut som samtalen genomförts. Individerna har sökts upp i sina hem, i närheten av hemmet, eller på frivården. Samtalen är helt frivilliga.
Vad får ni för reaktioner av de ni som söker upp?
– De allra flesta tycker att vi gör ett bra jobb. Det är inte ofta de träffar en polis som säger: jag vill inte att du ska dö. Det brukar väcka deras tankar. Under alla år vi har hållit på så är det mindre än tio personer som inte har velat prata med oss, säger Glenn Sjögren.
Insats sker i rätt läge
Det höga konfliktläget i Malmö har varit ett faktum i flera månader med ett antal grova våldsbrott som följd. Att genomföra den här typen av samtal koncentrerat i stor skala var planerat sedan tidigare, men polisen, Kriminalvården och kommunen anser att det nu sker i helt rätt läge.
– Vi gör samtalen inte för att vi måste, utan för att vi tycker att det är dags att sprida budskapen igen. Vi har konflikter i grupperingarna, men det är betydligt färre än för sex år sedan, säger Glenn Sjögren.
Strategin Sluta skjut började användas i Malmö redan 2018 efter amerikansk förebild. Metoden bygger på att polis, socialtjänst och kriminalvård för en dialog med personer som ingår i kriminella grupper. Sedan starten har totalt 300 samtal genomförts. Budskapet är: ”Vi vill inte att du ska dö och vi vill inte att du ska döda”.
Det här är Sluta skjut
Sluta skjut är ett samarbete mellan Polisen, Kriminalvården, Malmö stad, engagerade Malmöbor, organisationer och föreningar, för att minska skjutningar och andra grova våldsbrott. Strategin bygger på en beprövad amerikansk modell, GVI (gruppvåldsintervention / Group Violence Intervention), som visat goda resultat i våldsutsatta städer i USA. Det handlar inte bara om andra arbetsmetoder. Strategin handlar också om ett välkoordinerat samarbete, ett bättre nyttjande av existerande resurser och sättet man kommunicerar med våldsdrivande grupperingar på.
Källa: polisen.se