En delad bild där den vänstra sektionen visar en gul parkeringsbot under vindrutetorkaren på en bil framför en byggnad. Den högra sektionen visar en person iklädd mörka kläder och keps som står på en parkering med bilar och byggnader i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Malmö finns fyra ”valörer” på parkeringböter (gatumark): Lägsta är 600 kronor och högsta är 1 300. Se experten Mikael Persson lista de vanligaste parkeringsmissarna. Foto: Johan Dernelius

540 miljoner kronor i p-böter i Sveriges storstäder – se 5 vanliga missar vid parkering

Uppdaterad
Publicerad

Under 2024 drog de kommunala parkeringsbolagen i Stockholm, Göteborg och Malmö in över en halv miljard i parkeringsböter på gator och i parkeringshus. Se parkeringsexperten förklara.

Slarv, stress eller kanske ren otur? Exakt vad som oftast ligger bakom de vanligaste felen vid parkering är inget som experten Mikael Persson på kommunala bolaget Parkeringsövervakning i Malmö har koll på. Men att det parkeras fel i Sveriges tredje största stad ser han dagligdags när han pratar med kollegor ute på fältet.

– På Stortorget i Malmö och på några centrala gator i närheten har vi allra flest felparkerare, säger han.

I hela landet utfärdades strax över 1,3 miljoner parkeringsböter i fjol, ungefär lika mycket som året innan. Efter Stockholm är Malmö den stad med flest utfärdade p-böter – över 133 000 under 2024.

Stress eller ren otur? Starta klippet ovan och se var just du kanske passar in!

P-böter: Så mycket drog de tre största kommunerna in 2024

1. Stockholm

  • Antal utfärdade böter: 338 981
  • Totalt utfärdat belopp: 369 000 000 kr

2. Malmö kommun

  • Antal utfärdade böter: 133 353
  • Totalt utfärdat belopp: 100 500 000 kr

3. Göteborg

  • Antal utfärdade böter: 99 539
  • Totalt utfärdat belopp: 74 000 000 kr

(Källa: Transportstyrelsen)

”Betalar du med app så är det en god idé att dubbelkolla att det inte finns en annan parkeringszon strax intill” säger Mikael Persson på parkeringsövervakningen i Malmö. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.