Ett område på 69 hektar vid Höje å ska bli naturreservat, det beslutades idag sex politiska partier i Lund. Foto: Johan Dernelius/SVT

Ett naturreservat motsvarande 100 fotbollsplaner skapas vid Höje å

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom Lundakvintetten och Miljöpartiet i Lund överens om att skapa ett naturreservatet vid Höje å, som ska bevaras och skyddas från exploatering. Reservatet blir 69 hektar vilket motsvarar ett 100-tal fotbollsplaner.

Att området kring Höje å ska bli ett naturreservat är något som har diskuterats sedan 2005. Sedan dess har politikerna i staden haft diskussioner om vilka områden som ska vara del av naturreservatet.

15 år senare har Lunds politiker nått en uppgörelse. På onsdagen skrev Lundakvintetten (Liberalerna, Moderaterna, FörNyaLund, Centerpartiet och Kristdemokraterna) tillsammans med Miljöpartiet under en överenskommelse om naturreservatets omfattning – 69 hektar mark från E22:an i öster till Värpinge i väster.

– Nu har vi skyddat det gröna och människors närnatur, säger Karin Svensson Smith, ledamot i kommunstyrelsen (MP).

Skulle bli bostäder

Lunds kommuns översiktsplan har tidigare innefattat att bygga bostäder i delar av området som nu ska bli naturreservat.

– Här var hotat med att bygga hus och ta bort klimatplanteringarna. Men nu kan man inte bygga eller förstöra här, det gröna kommer att fortsätta vara grönt, säger Karin Svensson Smith.

Enligt politikerna som var med på överenskommelsen är en viktig del att naturreservatet ligger stadsnära.

– Man kan cykla och gå hit, det är väldigt viktigt att naturreservatet ligger nära stan så att det blir en plats för alla, säger Inga-Kerstin Eriksson, ledamot i kommunstyrelsen (C).

Beslut vid årsskiftet

Beslutet som togs idag är ett inriktningsbeslut som går vidare till kommunfullmäktige. Partierna som skrev under dagens överenskommelse hoppas att det blir ett beslut i fullmäktige före årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.