70-tal sovplatser för hemlösa i Malmö försvinner – ”Vi kommer frysa ihjäl”

Uppdaterad
Publicerad

Det kan komma att bli en kall vinter för flera av Malmös hemlösa. Vårdbolaget som driver tre kommunala akutboenden stänger sina dörrar från och med årsskiftet och nu är det Malmö stads skyldighet att hitta en lösning på mindre än tre månader.

– Vi kommer att frysa ihjäl, säger Helene Jönsson.

Hon och hennes partner, Hans, är hemlösa och bor för tillfället på två av de tre boenden som ska stängas.

– Vi vet inte var vi ska ta vägen.

Hör vad Helene Jönsson har att säga om nedstängningen i klippet ovan.

Slutar efter årtionden

På uppdrag av kommunen har Forenede care drivit akutboenden för Malmös hemlösa i decennier. Det nuvarande kontraktet mellan parterna löper ut i årsskiftet, och varken Forenede care eller andra leverantörer har lämnat bud i den offentliga upphandling som inleddes i våras.

– Det hade att göra med avtalets utformning. Det stod att flera aktörer eventuellt skulle få dela på antalet platser, men vi behöver fylla upp våra boenden för att ha råd att exempelvis betala ut löner och täcka kostnader, säger Roy Sundvall, marknads- och kommunikationschef på Forenede care.

Så ni vill helt enkelt ha uppdraget för er själva?

– Om man säger såhär, vi vill kunna räkna hem så att vi kan betala våra medarbetare och bedriva en kvalitativ verksamhet.

Kommunens utmaning: lokaler

Enligt kommunen var det fritt för leverantörerna att prissätta och begära antal platser. I avtalet stod det att leverantörerna också skulle kompenseras för alla tomma platser.

– Jag kan egentligen inte se vad som skulle begränsa deras möjligheter att bedriva verksamheten. Ja, i avtalet står det att vi kan dela antalet platser mellan flera aktörer. Vi vill bjuda in fler leverantörer, säger Rebecca Bichis, chef över arbetsmarknads- och socialavdelningen i Malmö.

Nu är det kommunens skyldighet att lösa nya boenden.

– Problemet är att det är svårt att hitta välanpassade lokaler. Jag vågar inte svara på när vi kommer att ha löst problemet, säger Rebecca Bichis och fortsätter:

– Det är inte aktuellt med en ny upphandling. Vi har inte tid med det, och dessutom vill vi inte sänka våra kvalitetskrav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.