VA Syd missade att säkerhetspröva ett 70-tal anställda: ”Risk att Sverige utsatts för hot”

Uppdaterad
Publicerad

Ett sjuttiotal personer arbetade med skåningarnas dricksvatten utan att ha säkerhetsprövats – trots att de arbetade inom säkerhetskänslig verksamhet.

Efter år av uteblivna registerkontroller hos säkerhetspolisen har VA Syd riskerat Sveriges säkerhet, enligt länsstyrelsen.

I början av maj beslutade länsstyrelsen att kommunägda VA Syd ska betala sju miljoner kronor för att de brutit mot lagen om säkerhetsskydd på en rad olika punkter.

Omkring ett sjuttiotal personer, som fått tillgång till säkerhetskänslig information i sitt arbete med bland annat dricksvattenhantering och it-system, har inte säkerhetsprövats.

Det handlar om uteblivna registerkontroller, där säkerhetspolisen tittar i misstankeregister och brottsregister. Enligt kommunalförbundets egen bedömning saknas nya registerkontroller helt mellan 2015 och 2021.

Spioneri och terrorbrott

VA Syd levererar dricksvatten till en halv miljon skåningar. Dricksvatten räknas av säkerhetspolisen som en samhällsviktig verksamhet, om det utsätts för ett angrepp så kan det innebära allvarliga konsekvenser.

– Det handlar om spioneri, terrorbrott och andra brott som kan hota verksamheten, exemplifierar Patrik Åkesson, avdelningsdirektör på Länsstyrelsen Skåne.

De menar att VA Syd har agerat med en nonchalans gentemot regelverket och ser på överträdelserna som uppsåtliga.

Enligt VA Syd handlar det om en tidigare anställd som inte gjort sitt jobb. Från ledningens håll har man trott att allt varit i sin ording. Sen bristerna uppdagades har man sett över den föråldrade skyddsanalysen och successivt säkerhetsprövat de personer som inte kontrollerats.

– Vi ser inte någon skada utifrån detta, säger Joel Olthed, förbundsdirektör VA Syd.

Flera kvar att kontrollera

Nu har VA Syd en handfull personer kvar att kontrollera, som får fortsätta arbeta under tiden.

– Vi har en jätteviktig uppgift att leverera vatten till 500 000 medborgare, då måste vi fortsätta det arbetet, säger Olthed.

SVT Nyheter har varit i kontakt med den utpekade tidigare anställda, som inte vill kommentera fallet och säger att hen gått vidare.

VA Syd har överklagat sanktionsavgiften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.