Det är en långväga och lite ovanligt utrustad helikopter som försiktigt doppar sina svarta pontoner i den lilla sjön Åmossarna mitt ute på en åker någon mil strax norr om Trelleborg. Piloten Adam Toolanen och hans kollega Lars-Göran Nilsson har nämligen hemmabas i norrländska Piteå.
Varje år genomför Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) en inventering av ett urval av svenska sjöar, för att kontrollera vattenkvalitén, mäta ph-värde och metallhalter.
– I september började vi vid Treriksröset och har sedan dess tagit prover kors och tvärs i Sverige. Nu har vi kommit fram till vår sydligaste sjö, säger piloten Adam Toolanen från Piteå.
Större påverkan söderut
– Längst upp i norr är sjöarna opåverkade av luftföreningar och mänsklig aktivitet. Däremot misstänker vi i att de börjar påverkas av klimatförändringen. Ju längre söderut desto mer påverkan, konstaterar Jens Fölster, projektledare på SLU.
I norra delen av Skåne tenderar sjöarna att vara försurade, medan de i södra delen av Skåne är övergödda.
– I Skånes slättlandskap har många sjöar försvunnit sedan 1800-talet. Då dikade man ut våtmarken och sänkte sjöar för att få mer odlingsjord till den hungriga befolkningen, säger Jens Fölster.
Fakta om projektet
Projektet omfattar provtagning av vattenkemi i cirka 800 sjöar per år.
Under en sexårsperiod provtas 4 800 sjöar runt i landet. Sjöarna är slumpvis utvalda ur SMHI:s sjöregister.
Provtagningen sker under hösten när alla svenska sjöar håller en låg temperatur.
Provtagningarna startade 2007. Tidigare genomfördes så kallade Riksinventeringar vart femte år.