Det behövs bara ett tiotal sekunder på vattenytan, så har man fiskat upp ett vattenprov så att SLU kan göra en vattenanalys. Här i Åmossarna utanför Trelleborg. Foto: Johan Dernelius/SVT

Svenska sjöar kontrolleras från luften

Publicerad

Från norr till söder kontrolleras 1 070 svenska sjöar. Häromdagen landade helikoptern utanför Trelleborg för att se hur vattenkvalitén är i en av Skånes mindre sjöar.

Det är en långväga och lite ovanligt utrustad helikopter som försiktigt doppar sina svarta pontoner i den lilla sjön Åmossarna mitt ute på en åker någon mil strax norr om Trelleborg. Piloten Adam Toolanen och hans kollega Lars-Göran Nilsson har nämligen hemmabas i norrländska Piteå.

Varje år genomför Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) en inventering av ett urval av svenska sjöar, för att kontrollera vattenkvalitén, mäta ph-värde och metallhalter.

– I september började vi vid Treriksröset och har sedan dess tagit prover kors och tvärs i Sverige. Nu har vi kommit fram till vår sydligaste sjö, säger piloten Adam Toolanen från Piteå.

Behållaren för vattenprovet släpps ner genom ett hål i golvet på helikoptern. Någon halvmeter under vattenytan fylls den med vatten. Foto: Johan Dernelius/SVT

Större påverkan söderut

– Längst upp i norr är sjöarna opåverkade av luftföreningar och mänsklig aktivitet. Däremot misstänker vi i att de börjar påverkas av klimatförändringen. Ju längre söderut desto mer påverkan, konstaterar Jens Fölster, projektledare på SLU.

I norra delen av Skåne tenderar sjöarna att vara försurade, medan de i södra delen av Skåne är övergödda.

– I Skånes slättlandskap har många sjöar försvunnit sedan 1800-talet. Då dikade man ut våtmarken och sänkte sjöar för att få mer odlingsjord till den hungriga befolkningen, säger Jens Fölster.

Norrlänningar på besök i Skåne. Lars-Göran Nilsson tar vattenproverna och piloten Adam Toolanen sköter helikoptern. Foto: Johan Dernelius/SVT

Fakta om projektet

Projektet omfattar provtagning av vattenkemi i cirka 800 sjöar per år.

Under en sexårsperiod provtas 4 800 sjöar runt i landet.  Sjöarna är slumpvis utvalda ur SMHI:s sjöregister.

Provtagningen sker under höst­en när alla svenska sjöar håller en låg temperatur.

Provtagningarna startade 2007. Tidigare genomfördes så kallade Riksinventeringar vart femte år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.