– Det känns diskriminerande. Jag känner mig illa behandlad, säger Soli Nilsson.
Varje dag oroar sig Soli Nilsson för att hennes båda framtänder, i plastmaterialet komposit, ska gå sönder och trilla ut. Meningen är att de ska bytas ut mot två mer permanenta tänder.
Riskerar att gå miste om 6 000 kronor
Men behandlingen hann inte inledas innan coronapandemin bröt ut.
– Min tandläkare informerade mig om att eftersom jag har fyllt 70 plus, blir det inte aktuellt med någon behandling nu, säger Soli Nilsson
Därmed riskerar hon att gå miste om 6 000 kronor i tandvårdsstöd eftersom hennes högkostnadsskydd går ut den sista juni. Och utan tandvårdsstöd vet hon inte hur hon ska ha råd med behandlingen.
– Så mycket pengar har inte jag. Då måste jag försöka låna pengar på banken, säger Soli Nilsson.
Inga förbud att behandla äldre
Soli Nilssons tandläkare vill inte ställa upp på en intervju för SVT, men säger att den tandvårdsklinik han jobbar på har valt att inte kalla patienter över 70 år eftersom de tillhör riskgruppen.
Men på Socialstyrelsen säger man att det inte finns några hinder att behandla äldre patienter.
– Den allmänna rekommendationen när det gäller riskgrupper är att planerade behandlingar kan skjutas upp, men det finns inga förbud att genomföra behandlingar så länge man tar de speciella hänsyn som gäller för att förhindra smittspridning, säger Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.
Högkostnadsskyddet beräknas på ett år. Den sista juni går Soli Nilsson period ut. Hon tycker att det borde gå att förlänga perioden under de speciella omständigheter som råder nu.
Oklart om eller när en lösning kommer
Det är Försäkringskassan som hanterar högkostnadsskyddet och beviljar tandvårdsstöd. Men där säger man att det saknas lagstöd att förlänga högkostnadsperioden och hänvisar till socialdepartementet.
– Regeringen är fullt medveten om det här problemet och vi håller just nu på att analysera frågan för att se hur den ska lösas, säger Anna Hedin som hanterar tandvårdsfrågor på socialdepartementet.
Men när en läsning kan bli aktuell och hur den kommer att se ut, är ännu oklart.
– Det är ganska komplicerad process, så det är omöjligt att säga om eller när det kommer en lösning, säger Anna Hedin.