• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Barnmorskor från hela Skåne kan beordras till Malmö under hela våren. Foto: SVT

Barnmorskor skickas till Malmö mot dubbel lön

Uppdaterad
Publicerad

Regionen tar just nu fram ett ”stimulanspaket” som ska motivera barnmorskor att flytta mellan olika förlossningsenheter. De barnmorskor som jobbar en hel vecka i Malmö istället för på sin vanliga arbetsplats får 9.000 kronor extra.

Stimulanspaketet är framförhandlat de senaste dagarna och gäller redan.

– Vi kan behöva göra omförflyttningar. Det här är en väldigt speciell situation, säger Gösta Renstam, förhandlingschef på Region Skåne.

Barnmorskor kommer i första hand kunna anmäla sig frivilligt till att jobba i Malmö, men framöver kan de också bli beordrade. Då gäller det barnmorskor från hela Skåne som tvingas till inhopp i Malmö. Där är man däremot inte idag.

På Malmöförlossningen är stämningen upprörd över att regionen nu är beredd att betala barnmorskor från andra sjukhus att fylla ut luckorna i Malmö.

– Istället för att ge oss ett lokalt avtal så gör regionen så här. Det är fruktansvärt, säger Camilla Mellander, barnmorska vid Malmöförlossningen till SVT.

9.000 extra i lön varje vecka gör att de flesta barnmorskorna på exempelvis förlossningen i Kristianstad kommer att dubbla sin lön. Där är lönespannet för barnmorskor mellan 29.000 – 41.000 kronor, enligt Barbro Wikström som är barnmorska där.

Arga toner i Kristianstad

Hon är väldigt upprörd över att hon och hennes kollegor kan komma att beordras till Malmö.

– Det här är alldeles galet. Vi har också en brist. Här får vi bemanna upp med sjuksköterskor för att det inte finns tillräckligt många barnmorskor, säger Barbro Wikström.

Samtidigt fick de nyligen beskedet om att alla kvinnor i Malmö som ska förlösas med planerade kejsarsnitt kommer att skickas till Kristianstad.

– En tredje faktor är att vi har reducerade BB-platser på grund av en ombyggnation. Här får nyförlösta kvinnor med sina barn ligga på samma avdelning som kvinnor som precis gjort abort, och cancerpatienter. Jag vet inte hur man tänker ur patientsäkerhetssynpunkt. Kvinnor kan de ta hand om, men personalen där har ingen utbildning för att ta hand om nyförlösta barn, säger Barbro Wikström.

Hon är oroad för patientsäkerheten och stressnivån för personalen. Hon såg det här komma redan för flera år sedan.

– Regionen har bäddat för detta när de sa upp alla lokala arbetstidsavtal för några år sedan. Personligen oroar jag mig för att jag inte ska kunna ta hand om kvinnor och barn på ett patientsäkert sätt. Jag oroar mig för att jag och mina kollegor kommer att blir väldigt stressade och för att det blir fler sjukskrivningar, säger Barbro Wikström.

Sträcker sig över våren

Mats Molt, regional chefsläkare i Skåne, försäkrar att det bara handlar om kortsiktiga lösningar.

– Vi måste säkra upp personal på kort sikt för att sedan kunna arbeta på lång sikt. Det här kommer att gälla under en övergångsperiod, säger Mats Molt.

SVT: Flera barnmorskor vi pratat med är upprörda. De menar att genom att lösa barnmorskebristen i Malmö på det här sättet, riskerar man att skapa brist på andra håll.

– Det kommer att vara en period som säkert sträcker sig minst en bit in på våren, då vi kommer att ha mycket oro bland personalen och misstro mot ledningen, säger Mats Molt, regional chefsläkare i Skåne.

Massuppsägningar i flera städer

De fackliga striderna har varit många på barnavdelningen både i Malmö och Helsingborg sedan i somras. I båda städerna har barnmorskorna valt massuppsägning som stridsåtgärd när förhandlingarna med Region Skåne har strandat.

De fackliga förhandlingarna har främst handlat om att få arbetstidsförkortning och bättre återhämtning. I juni sa 32 barnmorskor upp sig i Helsingborg för att få bättre återhämtningstid efter sina nattpass. Efter förhandlingarna tog nästan alla tillbaka sina uppsägningar i augusti.

I Malmö sa över hälften av barnmorskorna upp sig och den 6 januari träder uppsägningarna i kraft.

– 14 stycken har just nu sagt upp sig och åtta av dem har redan nya jobb så de kommer inte ta tillbaka sina uppsägningar, säger Camilla Mellander, barnmorska vid Malmöförlossningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.