• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

20-åringens senaste advokat Daniel Roos vet inte om det är vänner eller fiender som har fritagit mannen i Norrköping. Foto: SVT/Acta advokatfirma

20-åringens advokat efter fritagningen i Norrköping: ”Det är inte förbjudet att rymma”

Uppdaterad
Publicerad

20-åringen som fritogs av beväpnade män vid ett sjukhus i Norrköping på onsdagen, riskerar inte själv längre straff genom rymningen. Det menar advokat Daniel Roos som företrädde 20-åringen när han i höstas dömdes för mordförsök.

20-åringen dömdes till tio års fängelse för mordförsök efter en skjutning i Bunkeflostrand i början av 2022.

Trots att domen har vunnit laga kraft satt 20-åringen fortfarande i häkte i Norrköping vid fritagningstillfället.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

”Inte bara att ringa”

Advokat Daniel Roos bekräftar att restriktionerna brukar lättas för dömda brottslingar som blir kvar i häkte i väntan på placering på anstalt. Men det är oklart om 20-åringen har kunnat meddela någon om sitt sjukhusbesök.

– Jag vet inte vilka begränsningar eller restriktioner han har haft. Det beror nog på enskilda häktets rutiner. Det är inte så att man kan ta upp en telefon och ringa till vem som helst.

Vänner eller fiender

Daniel Roos var den som företrädde 20-åringen senast. Han menar att det fortfarande är oklart hur rymningen har gått till och varför hans klient försvunnit.

– Eftersom det är två beväpnade personer som kommer och tar honom så vet man inte om det är hans vänner eller fiender.

Hur påverkar det din klient i framtiden att han har rymt?

– Det beror helt på hur rymningen har gått till. Av det som är känt är det andra personer som fritagit honom. Det är inte förbjudet att rymma i sig. Det påverkar inte straffets längd.

Kan det få några andra konsekvenser?

– Det är en fråga som bäst ställs till Kriminalvården men jag antar att det påverkar deras säkerhetsbedömningar i framtiden.

Har du haft någon kontakt med din klient sedan han rymde?

– Det är en fråga som jag aldrig kan svara på gällande någon klient. Det är en sak mellan mig och klienten.

20-åringen inte misstänkt för brott

Enligt Monica Bergström, polisens presstalesperson i region Öst, misstänks den 20-årige mannen för tillfället inte för brott i samband med rymningen.

– Det är i alla fall ingenting jag känner till i nuläget, säger hon.

Vet ni om personerna som fritog honom är “vänner” eller fiender”?

– Om det vore så att man misstänker människorov, det vill säga att någon hade kidnappats, så hade det nog framgått av borttsrubriceringarna. Jag har de brottsrubriceringar jag har, säger Monica Bergström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen inträffade en fritagning vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Fritagningen ledde till en stor polisinsats med bland annat poliser med förstärkningsvapen längs E4:an. I klippet berättar polisen om insatsen. Foto: Tobias Holmqvist/John Senewiratne/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritagningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Mer i ämnet