En grupp ensamkommande ungdomar och sympatisörer övernattade under natten mot söndagen utanför stadshuset i Malmö. Foto: EvaMärta Granqvist/Skåne för amnesti

Afghanistan-protesterna sprider sig i landet

Uppdaterad
Publicerad

I flera städer ordnas aktioner till stöd för de sittstrejkande på Medborgarplatsen i Stockholm. Demonstranterna kräver ett stopp för utvisningarna till Afghanistan.

Sandra Svensson, från nätverket Skåne för amnesti, sittstrejkar utanför stadshuset i Malmö.

30 personer

Som mest har det varit runt 30 personer på plats, enligt Svensson. Hon berättar att de kom dit på lördagen och stannar till söndag kväll. Nästa helg ska de göra samma sak igen.

Både ensamkommande och sympatisörer är plats. De är där för att stötta manifestationen i Stockholm, men också av en annan anledning.

För att Afghanistan är ett av världens farligaste länder just nu, säger Sandra Svensson.

Flera städer

Liknande stödaktioner pågår, eller har genomförts, i Göteborg, Linköping, Jönköping och Luleå.

Sedan en vecka tillbaka manifesterar nätverket Ung i Sverige i Stockholm. Protesten inleddes på Mynttorget, men den flyttades av säkerhetsskäl till Medborgarplatsen sedan demonstranterna attackerats av högerextremister.

Kräver löfte

Nätverket – som samlar ensamkommande afghanska asylsökande – kräver att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska träffa dem personligen och avge ett löfte om att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Ribbenvik har avböjt att träffa demonstranterna, men har skrivit ett mejlsvar.

Ribbenviks svar till Ung i Sverige

I ett mejlsvar till Ung i Sverige skrev Migrationsverkets generaldirektör på onsdagen att myndigheten följer utvecklingen i Afghanistan. Läget i landet bedöms som allvarligt och har försämrats det senaste året.

”Det finns dock fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet och även inom regioner. Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna.”

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.