Foto: Arkiv: Otilia Bogen/SVT/

Färre platser för akut nattboende i Malmö efter upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet går Malmö stads avtal med Stadsmissionen för akuta nattboende för hemlösa ut och Förenade Care tar över. De nya nattplatserna är färre till antalet än tidigare och inriktade på personer med en så kallad social problematik. På Stadsmissionen är man oroad över förändringen.

När Malmö Stad gick ut med en upphandling för ett nytt avtal för nattboende var det ingen som lämnade anbud, inte heller Stadsmissionen som drivit det akuta nattboendet de senaste åren. Istället gick uppdraget till direktupphandling och landade till slut på det privata vårdbolaget Förenade Care, som redan bedriver två härbärgen i Malmö.

– Förenade Care kommer att erbjuda 14 platser med samma service som tidigare, säger Ann Söllgård, avdelningschef på Sociala resursförvaltningen på Malmö Stad.

Färre platser

Under den tid Stadsmissionen bedrivit verksamheten har det funnits upp till 25 platser på nätterna för de som varit i akut behov. Men Ann Söllgård menar att bara en del av platserna har använts av målgruppen personer med en sammansatt social problematik, det vill säga hemlösa som också har missbruksproblem eller psykisk ohälsa. Därför är det logiskt att erbjuda färre platser efter årskiftet.

– Om man inte har den profilen får man istället söka social hjälp som alla medborgare, via socialtjänsten, och få sitt behov utrett.

Men på Stadsmissionen är man frågande till varför den kategori hemlösa som inte har sociala problem som missbruk inte ska få söka akutboendet.

– I vår värdegrund står att vi behandlar alla som har behov lika, säger Matilda Jägerdén, enhetschef på Skåne Stadsmission.

Lade inte anbud

Direktivet i den nya upphandlingen är också skälet till att Skåne Stadsmission valde att inte lägga anbud.

– Vi förstår inte ens hur det skulle gå till – hur ser man på en människa om den har så kallade strukturella skäl till sin hemlöshet eller sociala skäl?

Hon menar att det i princip alltid varit fullt hos dem och att ungefär hälften av platserna gått till personer som inte haft missbruk eller psykisk ohälsa.

– När samma personer står här i kö natt efter natt är vår erfarenhet att deras situation snabbt kan gå från en strukturell hemlöshet till en socialt akut hemlöshet. Vi känner extrem oro för vad som kommer att hända, säger Matilda Jägerdén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.