Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Friberg, chef för tullkriminalenhet Syd, och några av de sammanlagt 87 elchockvapen som tullinspektörerna stoppade. Foto: SVT

Äldre beställer olagliga elchockvapen – 87 har stoppats i tullen i Malmö

Publicerad

87 olagliga elchockvapen stoppades av tullen i Malmö i mars och majoriteten av beställarna i Sverige visade sig vara äldre personer. Många uppger att de beställt vapnen för att de känner sig otrygga.

– Det är problematiskt att vi har människor som anser sig så utsatta att de själva måste beväpna sig. Ett elchockvapen är ingen leksak. Det är dessutom olagligt att utan tillstånd importera och inneha ett sådant vapen i Sverige, säger Stefan Granath, biträdande kontrollchef på Tullverket, i ett pressmeddelande.

Mottagarna av de 87 elchockvapen som stoppades i Malmö förra månaden finns spridda över landet: från Ystad i söder till Skellefteå i norra Sverige. Av de 84 identifierade beställarna är 60 män och 24 kvinnor.

Enligt Tullverket sticker beslagen ut från det normala eftersom det i hög grad handlar om äldre personer. Medelåldern är 69 år.

Elchockvapen som skydd mot överfall

Den misstänkta försändelsen med elchockvapen kom från Tyskland. Mottagarna av elchockvapnen anger att skydd mot olika former av överfall som främsta anledning till beställningen.

– När man beställer saker från nätet som man inte vet vad det är så kan man inte heller garantera effekt. Om man vill skydda sig från en angripare, är man då säker på att man får den effekten, eller ger den alldeles för hög effekt och skadar personen för mycket? säger Erik Friberg, chef för tullkriminalenhet Syd.

Vid införsel utan tillstånd gör man sig skyldig till vapensmuggling, men ingen av beställarna medger att de visste att det är olagligt att importera och äga ett elchockvapen i Sverige.

Ett exempel på elchockvapen som ser ut som ett större usb-minne eller en ficklampa. Foto: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.