Förlossningen i Malmö är sen lång tid hårt belastad. Personalen har berättat om ständig underbemanning och schemaluckor som fylls av en ström av tillfälliga inhoppare.
I protest mot arbetsvillkoren sa 14 barnmorskor upp sig i höstas, samtidigt som de krävde ett avtal som ger dem bättre möjligheter till återhämtning efter nattpassen. Liknande avtal om mer kompensation för nattarbete har redan slutits i Kristianstad, Helsingborg och Ystad.
I sista stund sa dock regionen blankt nej till Malmöbarnmorskornas krav med hänvisning till att man vill avvakta förhandlingarna mellan Vårdförbundet och SKL om hur nattarbete ska värderas.
Det är inte bara planerade kejsarsnitt från västra Skåne som regionen vill skicka till Kristianstad. Även blivande mödrar från Höör och Hörby bör vända sig till Kristianstad, säger chefläkaren Mats Molt.
Mödrar från Landskrona kommer att uppmanas att söka sig antingen till Helsingborg eller Kristianstad.
Kraftigt ökad belastning
Det innebär att Kristianstad får ta emot flera hundra fler förlossningar per år, konstaterar Alexandra Nived, barnmorska i Kristanstad.
– Och vi går på knäna redan idag! 17 barnmorskor har slutat under de senaste åren. Vi tar in bemannningsföretag för att klara av situationen.
Många fler förlossningar kan innebära att vården inte längre blir patientsäker, betonar hon.
– Idag har vi få bristningar bland mödrarna för att vi kan ägna en halvtimme åt att ”hålla emot” så inte barnet kommer för snabbt. Men hur ska vi ha tid med det med flera hundra fler förlossningar? Då får vi sätta dropp, snabba på förloppet vilket kan leda till sugklocka och komplikationer.
Chefläkaren Mats Molt beskriver däremot förlossningsavdelningen i Kristianstad som ”stabil och strukturerad” .
– Och mödrarna kommer i god tid att informeras om var de ska föda. På så vis blir det färre förflyttningar under sena skeden av förlossningsarbetet.