• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Torbjörn Tyler, docent växtekologi på Lunds universitet. Foto: Edina Halilovic

Klimatförändringar förstör de skånska växtarterna

Uppdaterad
Publicerad

De skånska växtarterna har blivit färre på grund av miljö- och klimatförändringar och det har gått fortare än väntat. Det visar en stor studie från Lunds universitet och Lunds botaniska trädgård.

– Här har vi ängsyra, ett exempel som fanns precis överallt och som fortfarande är vanlig, men som inte finns överallt längre, säger Torbjörn Tyler, docent växtekologi på Lunds universitet.

Han visar oss runt på den övergivna betesmarken i Höör, där ängsyran börjar bli sällsynt. Forskningsprojektet Millora har undersökt hur den skånska växtligheten förändrats på 200 olika platser i Skåne, bland annat på den här typen av mark.

– Det som tar över är sådana här höga växter som strättor, älgört.

Artfattigare system

Den första inventeringen av växtarter gjordes redan för 25 år sedan och mycket har hänt i den skånska naturen sedan dess, bland annat på de övergivna betesmarkerna.

– Det blir färre och färre arter totalt. Det är en förändring som gör att systemet blir artfattigare och det är negativt på sikt.

Enligt studien har nya jordbruksmetoder och klimatet påverkat den skånska floran, att det blivit en grad varmare sedan projektet påbörjades.

– Det innebär dels att vi har en förändring som går väldigt fort som vi kan säga beror på klimatförändringar och dels förändring av markanvändning, jordbruksmetoder och så vidare.

Vissa arter gynnas

– Det vi kan se är att det framför allt är arter på öppna, betade, brukade marker som minskar. Medan arter som ökar är skogsväxter eller växter som trivs i mer igenväxta marker.

Förändringarna innebär inte att arterna kommer att dö ut, men förändringarna kommer att påverka andra arter i landskapet.

– Det påverkar den biologiska mångfalden som minskar, det gäller inte bara växterna utan även andra arter som är beroende av växterna. Vi kan anta att fjärilar, insekter och fåglar och andra djur också minskar, säger Torbjörn Tyler.

FAKTA

Inventeringen har pågått mellan 2007–2015. Resultaten har jämförts med en inventering som gjordes 1987–2005.

Kartläggningen visar att 57 arter ökar och 177 arter minskar signifikant.

De fem växtarterna som minskat mest i undersökningen är Strandkvickrot, Grönknavel, Luddveronika, Åkerrättika och Låsbräken.

Skåne har åren 2007–2017 varit 0,9–1,6°C varmare än perioden 1961–1990.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.