Arash Zinat Bakhsh säger att det är allt fler kriminella som kontaktar kommunen för de vill sluta med kriminalitet. Foto: SVT/Robin Haldert

Allt fler unga kriminella vill ha hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga som lever i kriminella miljöer i Malmö känner sig hotade och vill ha hjälp av polis och socialtjänst. Kommunens och polisens avhopparteam har fått förstärkning för att klara av alla ärenden.

– Det är fler som kontaktar oss och socialarbetare som rör sig på stan träffar många som är oroliga och rädda, säger Arash Zinat Bakhsh som är enhetschef på Sociala resursförvaltningen i Malmö och chef för Konsultationsteamet som arbetar myndighetsövergripande med avhoppare.

Årligen brukar ett 40 tal personer ta kontakt med Konsultationsteamet i Malmö men nu upplever de ett ökat tryck. Bara sedan årsskiftet har de haft 20 aktuella fall.

Se inslaget om kommunen och polisens avhopparteam här

– Eftersom det skjuts så mycket och det är så unga människor det handlar om så har helt plötsligt verkligheten kommit nära och det är inte så roligt att vara tuff och kanske bära vapen när ens kamrat helt plötsligt skjuts ihjäl, säger Glen Sjögren som är kommunpolis i Malmö.

Rädslan ökar 

Han företräder polisen bland flera myndigheter som samarbetar med Malmö stad kring avhopparverksamheten.

– Rädslan ökar bland de ungdomar som rör sig i de kriminella gängen och då söker man sig till polisen och socialtjänsten för att få hjälp, säger han.

Konsultationsteamet har funnits sedan 2012 och har nu fått förstärkning med fler medarbetare både på polis och kommunsidan.

– När en person tar kontakt med oss så får man uppge personnummer och då hjälper polisen till och gör en hotbildsbedömning. Är det allvarligt så får man tid samma dag annars kallas man in på ett samtal där man fördjupar sig i vad hotet baseras på, säger Arash Zinat Bakhsh.

Motiverande samtal är viktigt

Lösningarna är individuella. Handlar det om att någon skall vittna så är det polisens personsäkerhetsgrupp som tar vid annars går Konsultationsteamet vidare för att hitta en lösning. Och resultatet kan bli allt från en flytt från stan och att ibland bryta med familj och vänner till att behöva flytta en hel familj berättar Glen Sjögren. Och han säger att det också krävs mycket samtal för att motivera personen.

– Motiverande samtal är jätteviktigt. Att förklara för dem vilken situationen är och hur det kan sluta och de motiverande samtalen höjer deras kraft att flytta, säger han och tillägger:

– Vi kräver mycket av dem. Det krävs mod att flytta härifrån också.

Hur då?

– Ska man bryta upp från sitt sociala nätverk till ett helt annat ställe och börja om så krävs det mycket av dem.

Ställer krav

Ställer ni några krav?

– Absolut, ingen brottsaktivitet och de ska vara drogfria.

Vad säger de då?

– Är man tillräckligt hotad då är man också motiverad att sluta med det här, säger Glen Sjögren.

Och på frågan om de någonsin kan flytta hem igen svarar han ja.

– Ett hot behöver inte vara beständigt. Situationen i Malmö kan ju förändras och hotbilden kan ändras. Kanske den som hotar blir inlåst eller hoppar av själv. Det förekommer, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.