Kvinnor som är gravida och drabbas av så kallad invasiv moderkaka, där moderkakan växer fast i livmoderväggen, löper stor risk att få sin livmoder bortopererad i samband med förlossningen.
Detta innebär också att möjligheten att få fler barn försvinner. Just den aspekten oroade inte läkaren Anna Hammarström, som skulle föda sitt tolfte barn.
– Jag har visserligen alltid sagt att det här är den sista, så man ska aldrig säga aldrig. Men i mitt fall handlade det inte om att jag ville ha fler barn. För mig är livmodern en del av min identitet som kvinna. Att plocka bort livmodern är också ett stort ingrepp förknippat med stora risker, säger Anna Hammarström.
Dagens Nyheter var först med att berätta om hennes fall.
När det stod klart Anna Hammarström drabbats av fastväxt moderkaka och fick beskedet att livmodern kunde komma att tas bort i samband med förlossningen, var hon säker på sin sak.
– Det ville inte jag vara med om det inte var nödvändigt.
Googlade sig fram till klinik i Kina
Hammarström började googla och kom i kontakt med ett kinesiskt sjukhus 45 mil utanför Peking. Där sa man sig kunna rädda i stort sett alla livmödrar med en metod som man utvecklat och praktiserat under flera år.
– Läkaren sa att hon inte ville ta ansvar för min resa dit eftersom jag var höggravid. Men att jag var välkommen om jag bestämde mig för att dyka upp vid dörren.
Reste hem med livmodern i behåll
Allting gick bra.
– När jag klev ut ur sjukhuset med Rosa, min man och livmodern i behåll, då kände jag att ”det här gjorde jag bra”.
I Skåne är det ungefär två av tre kvinnor som förlorar sin livmoder i samband med en fastväxt moderkaka.
Anna Hammarström ifrågasätter om svensk sjukvård verkligen anstränger sig för att ge patienterna de bästa förutsättningarna att behålla sin livmoder. Hon tycker sjukvården måste bli bättre på att ta till sig nya metoder.
– Jag kan se ett mönster, att kvinnors åkommor prioriteras ned, särskilt de som är kopplade till underlivet. Det är därför jag går ut med detta, för att sätta en sten i rullning.