Ansökningar om solcellsparker ligger på hög: ”Ökat explosionsartat”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals ärenden om solcellsanläggningar på mark har kommit in till länsstyrelsen i Skåne i år. Många godkänns men när det gäller de stora solcellsparkerna tycker Svensk Solenergi att det går för långsamt.

– Vi är i en energikris där vi vill ha el så fort som möjligt, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

Energikrisen i Europa och Sverige, drabbar skånska hushåll hårt. Svensk Solenergi anser att Skånes förutsättningar för solbaserad el är så stora att de kan lösa problemet med höga elpriser. Men det går för långsamt med solcellsparkerna.

– Solkraft är det kraftslag som kan byggas ut allra snabbst. Vi behöver nationella riktlinjer så att länstyrelserna kan snabba upp de här processerna, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

”Ökat explosionsartat”

Länstyrelsen i Skåne säger att dessa ärenden är tio gånger fler än för 2-3 år sedan.

– Nu har vi 125 ärenden hittills i år, så det har ökat explosionsartat, säger Helena Holmgren, enhetschef på Naturprövningsenheten på länsstyrelsen i Skåne.

Enligt Helena Holmgren har de just nu 65 ansökningar inne som de behandlar.

Många ansökningar om att bygga solcellsanläggningar som kommer in till länsstyrelsen har godkänts, men det är de större solparkerna som måste bedömas på ett annat sätt.

Lagstiftning kan sätta stopp

Ett hinder för större solcellsparker är lagstiftningen. I miljöbalken finns ett skydd mot jordbruksmark, där en prövning måste göras om solcellerna utgör ett särkilt samhällsintresse eller hade kunnat placeras på annan plats. Två fall från Mark- och miljööverdomstolen i Skåne har fastställt livsmedelsproduktionen väger tyngst.

– På jordbruksmark måste man redovisa vilka alternativ man har undersökt och varför man inte kan bygga på annan mark. Det bekräftar att vi har hanterat lagstiftningen på ett korrekt sätt, säger Helena Holmgren.

Är det möjligt att bygga stora solcellsparker i Skåne?

– I de ärenden vi har haft hittills så har vi prioriterat jordbruksmarken för livsmedelsförsörjningen. Man kan trots allt inte leverera mat från någon annanstans än jordbruksmark, men el finns det alternativ.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.