• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Joakim Sandell (S), ordförande i sjukvårdsnämnd SUS. Foto: SVT och TT

Ansvarig politiker: ”Svårt att rekrytera personal”

Uppdaterad
Publicerad

Tarmcancerpatienter i Skåne tvingas vänta upp emot fyra månader på operation. Ansvarig politiker tycker att situationen är oacceptabel.

För andra gången på ett år har kirurger i ett brev slagit larm om orimligt långa väntetider för tarmcancerpatienter. Brevet skickades till politikerna och ansvariga chefer.

Joakim Sandell (S), ordförande i sjukvårdsnämnd SUS, fick brevet i fredags.

– Man tvingas konstatera att väntetiderna för operation är helt oacceptabla, så ska det helt enkelt inte fungera säger han.

Enligt Joakim Sandell är problemet bristen på operationssjuksköterskor, SUS har varken lyckats rekrytera eller behålla personal. Det har även drabbat prostatacancerpatienter eftersom urologerna och tarmspecialisterna delar operationssalar och personal.

– Det är just där det har varit svårt att rekrytera och behålla personal, säger Joakim Sandell (S).

Patienter kan få åka långt för operation

Nu tittar man på flera lösningar. Dels om man kan göra operationer på andra sjukhus i södra Sverige, som Växjö, Kristianstad och Karlskrona. Sen har verksamhetschefen bytts ut och ett nytt arbetstidsavtal är på gång.

– Vi sätter stora förhoppningar till det. Sen får vi se om det ger tillräckliga effekter eller det behövs mer, säger Joakim Sandell (S).

Under tisdagseftermiddagen ska han träffa kirurgerna som skrivit brevet för att höra om det finns något mer de tycker att man kan göra från politiskt håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.