På 30 år har antalet fiskare som livnär sig på sitt fiske i Skåne minskat från 279 till 89. De senaste 20 åren har det skett en halvering.
– Det är en dramatisk förändring. I östra Östersjön är det egentligen bara ålfiskare och sillfiskare vi har kvar. Övriga har i princip fått ett yrkesförbud, säger Johan Wagnström.
Det råder ett absolut stopp för torskfiske i östra Östersjön och kvoterna för både sill och torsk har minskat med runt 60 procent även i Öresund.
– Det är på grund av ekosystemkollapsen vi ser i Östersjön. Den huvudsakliga rovfisken, torsken, har försvunnit och har en väldigt bekymmersam situation.
”Fiskeförbud löser inte problemen”
I dag mår havsmiljön i Öresund bättre än den gjort på länge, men situationen i östra Östersjön är fortfarande dyster för torskbeståndet. Johan Wagnström tror dock inte att fiskestopp är någon lösning på problemen.
– Det är du och jag och vårt beteende tillsammans med 90 miljoner andra runt Östersjön som skapar situationen. Den är svårare att ta tag i än att stoppa några enskilda yrkesfiskare, säger han.