Karl-Otto Rosenqvist har utvecklat den nya appen. Foto: SVT

Ny app hjälper synskadade att hitta rätt

Uppdaterad
Publicerad

För synskadade räcker inte riktigt den vanliga GPS:en. I Malmö provades idag en synskade-app som rymmer betydligt mer än en vägbeskrivning.

– Vi behöver också veta hur omgivningen ser ut, säger Karl-Otto Rosenqvist som utvecklat appen.

När Synskadades Riksförbund under torsdagen höll kongress i Malmö fanns 75 sändare, ”fyrar” , uppsatta runt om i byggnaden. Via appen i telefonen skickade de information till Karl-Otto Rosenqvist om var han skulle hitta rätta konferensrum eller kaffemaskinen.

– Den berättar var du är och hur de kan ta dig till ett ställe. Men också hur där ser ut, förklarar han. Vi snubblar eller trasslar lätt in oss i saker om vi inte har koll.

SE MER: Här är SVT Nyheter Skånes inslag

Rösten i telefonen ger också mer detaljerad information som till exmpel att bägarna till glassmaskinen står till vänster, att där finns en spak att dra i och att glassmuggen bör snurras runt under påfyllning. Allt sånt som en seende inte behöver fundera över, men som kan vara svåra manövrar för den som saknar syn.

Appen kan också vara användbar i kollektivtrafiken, påpekar Karl-Otto Rosenqvist. Det finns ofta en rad hållplatser, men vid vilken står min buss?

– Man kanske står vid A och så går den vid D-hållplatsen, Eller så kanske man går på fel buss. Då kan appen i tid berätta att ”du är på buss 4”.

Fatmir Seremeti, ombudsman för Synskadades Riksförbund i Skåne, har ofta kontakt med  Skånetrafiken och säger att även bussförarna borde utrustas med appen.

– Då kan den meddela att ”det finns en synskadad som ska med bussen” så att de väntar.

Komplement till hund

Han tror också att appen skulle behövas på restauranger.

– Då kan man enkelt få menyn uppläst i telefonen så slipper man be om det.

På så vis blir appen ett komplement till hans ledarhund Gibson som ser till att han undviker olika hinder och går tryggt över gatan. Appen kan dock även bli användbar för icke synskadade, tror Fatmir Seremeti. Inte minst i kollektivtrafiken.

– Det brukar bli så att det som först används av synskadade sen också visar sig vara till god hjälp för alla.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.