Cecilia Lind Clausen arbetade ensam på ett demensboende 14 timmar i sträck. Foto: SVT

Arbetade ensam i 14 timmar på demensavdelning: ”Grät när jag kom hem”

Uppdaterad
Publicerad

Cecilia Lind Clausen lämnades ensam med sju dementa vårdtagare under sitt arbetspass. Hon kämpade för att vårdtagarna inte skulle märka underbemanningen, men var så slutkörd att hon brast i gråt när hon kom hem.

Trelleborgs kommun har under hösten kraftigt skurit ner på antalet vikarier i äldreomsorgen.

Demensboendet Tappershus i Anderslöv har totalt 24 dementa vårdtagare uppdelade på tre avdelningar.

Varje avdelning har två anställda på dagtid. I huset finns också en så kallad löpare som ska hjälpa till där det behövs.

Demensboendet redan fått känna av ett minskat vikarieintag.

Grät hemma i soffan

– Jag har fått jobba ensam på ett fjortontimmarspass där jag har fått ta hjälp av kollegor i huset, säger Cecilia Lind Clausen, hemvårdare.

Kollegorna hade samtidigt sina egna vårdtagare att ta hand om. Hon tror inte att de sju dementa vårdtagarna märkte underbemanningen, men efter arbetspasset var hon själv helt slutkörd.

– Jag kom hem och satte mig på soffan och grät, säger Cecilia Lind Clausen.

Vårdtagare med anhöriga på demensboendet Tappershus i Anderslöv. Foto: SVT

Inget ”idiotstopp”

Trelleborgs nya hållning till vikarier har kommit att uppfattas som ett vikariestopp, men socialnämndens ordförande Venzel Rosqvist (M) anser inte att det ska tolkas så.

– Det är inte idiotstopp som man tyvärr har uppfattat det ute i verksamheten. Sedan är det säkert så att vi har en del chefer som varit lite väl nitiska, säger Venzel Rosqvist (M).

Konsekvens av rätt till heltid

Minskningen av vikarier bottnar i att kommunen genomför rätten att arbeta heltid.

Trelleborg räknar med att det ger motsvarande cirka 40 heltidstjänster, när deltidsarbetande personal börjar arbeta heltid.

Men det är ingen lösning på ekvationen, menar personal och fackförbundet Kommunal.

”Täcker inte vikariebehovet”

– Fler timmar på eftermiddagen ger inte fler händer i vården på morgnar och kvällar, säger hemvårdaren Cecilia Lind Clausen.

– Antalet timmar för de som har gått upp i heltid täcker inte vad man har använt i vikarietimmar, säger Johanna Andersson, huvudskyddsombud för Kommunal på socialförvaltningen.

Johanna Andersson, huvudskyddsombud för Kommunal på socialförvaltningen. Foto: SVT

Nytt är också att personal på olika boenden ska täcka upp för varandra vid frånvaro. Det innebär att personalen kan få arbete på två-tre olika enheter.

Laddad fråga

Rätten till heltidsarbete medför ökade kostnader för socialförvaltningen som Trelleborg nu försöker att balansera upp genom att minskat vikarieintag.

Under torsdagen skulle socialnämnden ha klubbat sin handlingsplan för att få budgeten i balans, men ärendet togs bort från dagordningen.

Beslut dröjer

– Det har en viss laddning. Vi behöver prata lite mer innan vi är redo för beslut, säger Venzel Rosqvist (M), ordförande i socialnämnden.

En arbetsgrupp med representanter för M, KD, SD,  fackliga organisationer och tjänstemän från förvaltningen har tillsatts.

Men det innebär inte att kommunen nu byter fot när det gäller vikarieintagen.

– Man kommer att jobba restriktivt med vikarieanvändning i alla fall, säger Venzel Rosqvist (M), socialnämndens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.