Foto: Bernard Mikulic

Årets sista storksläpp i Fulltofta

Publicerad

Storkprojektet, som startade 1989 med målet att Skåne ska få tillbaka en vild storkstam, släppte idag ut sina sista storkar för i år i Skåne. Enligt dem själva går det ovanligt bra för den svenska storkstammen.

Utöver de 118 storkungar som kläckts i naturen, släpper Storkprojektet ut ytterligare 77 ungar i år. Dessa har fötts upp i hägn på olika platser i Skåne och ska förstärka den vilda stammen.

– Vi är otroligt glada över att storkarna fortsätter öka. Vi har en bra bit kvar innan vi kan andas ut, men det här är ett kvitto på att vi är på rätt väg och att naturvårdsarbete ger resultat, säger Petter Albinson, projektledare på Storkprojektet

Rekordår

Enligt Petter Albinson har det varit ett exeptionellt bra år för den svenska storkstammen.

– När den första storkräkningen genomfördes 1917 så var antalet häckande par bara 34, långt mindre än hälften av årets rekordresultat på 80 par.

Även antalet flygfärdiga ungar som dessa par producerat är det högsta som någonsin fastställts i Sverige.

– Hela 118 ungar har i år blivit flygfärdiga, nästan 20 fler än de 99 som var den tidigare rekordsiffran från 2018, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.