En arkeolog i gula arbetskläder och en grå mössa arbetar i en utgrävning. I bakgrunden syns röda containrar och en del av en byggnad. Marken är uppdelad med synliga jordlager och stora stenar, vilket indikerar en pågående forskningsaktivitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till utgrävningen i Fjälkinge där Anna-Sara Noge och hennes kollegor hittade unika fynd från stenåldern. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Festplats från stenåldern låg gömd under åker utanför Kristianstad

Publicerad

Stora kärl, flintaknivar och ben från kor – allt som behövdes för en riktigt bra fest på stenåldern. Nej, inte riktigt – men de många fynd som gjorts på en åker i Fjälkinge utanför Kristianstad tyder på att där både festats och genomförts offerritualer.

– Det här är helt unika monument, säger arkeologen Magnus Artursson om de 5 500 år gamla fynden.

Upptäckten kom som en överraskning, berättar Magnus Artursson som är arkeolog och projektledare. Arkeologerna hade kallats dit för att leta efter eventuella arkeologiska fynd under åkern på vilken det finns planer på att bygga bostäder.

– Vi visste att här funnits en våtmark men det andra visste vi inte om. Det var jätteöverraskande, säger Magnus Artursson.

Gropar bildar en halvcirkel

Bland annat hittades resterna av en träkonstruktion som arkeologerna tror kan ha varit en brygga. Stenåldersmänniskorna har bredvid våtmarken grävt mängder av gropar som bildat en halvcirkel. I groparna har arkeologerna hittat keramikkärl som man tror att stenåldersmänniskorna offrat – men också rester från dåtidens partaj på platsen.

– De festade och de gillade att äta kött. De var inga vegetarianer, det kan jag säga, säger Magnus Artursson.

Varför gjorde de groparna i en halvcirkel?

– Ja, du. De gjorde jättemycket konstiga saker. De här människorna var så annorlunda så ibland har man svårt att förstå vad de gjorde för någonting eller varför de gjorde det, säger Magnus Artursson.

”Möjlighet att förstå samhället bättre”

Arkeologerna håller på att söka mer medel från Riksantikvarieämbetet för att kunna slutföra utgrävningen på platsen under våren.

– Det ser ut att gå vägen, säger Magnus Artursson och fortsätter:

– Det här är en helt unik lämning där vi kan lära oss helt nya saker. Det här har inte hittats innan i Sverige på det här sättet – och allting är så välbevarat. Det här är en jättebra möjlighet att förstå det här samhället mycket bättre.

I videoklippet: Följ med till utgrävningen i Fjälkinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.