Brandrester i en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö. Foto: Polisens förundersökning

Åtalas för terrorbrott efter brand i föreningslokal

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig man åtalas på måndagen misstänkt för terroristbrott alternativt mordbrand i samband med att en föreningslokal i Malmö sattes i brand i oktober 2016. Enligt åklagaren är mannen medlem i IS.

Det var den 11 oktober som det började brinna i en shiamuslimsk föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö.

I december greps mannen som nu åtalas. Han har sedan dess suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand och enligt hans försvarare förnekar mannen brott.

Brandattacken mot föreningslokalen

Enligt chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström är den åtalade mannen medlem i den terrorstämplade organisationen Islamiska staten (IS).

– Vi har uppgifter att han dagen efter branden blir kontaktad för att leverera information till medier som har kopplingar till IS. I sin dator har han bilder på IS flagga och nedladdade propagandafilmer för terrororganisationen, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Hon menar att mannens sympatier med IS förstärks av att han ska ha sagt till personer att han vill dö en så kallad martyrdöd.

– I konversationer via Facebook bland annat, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Men enligt 30-åringens försvarare Lars Edman så har han ingen direkt koppling till IS.

– Min klient förnekar brott och han har ingenting att göra med IS, säger advokat Lars Edman, 30-åringens försvarare.

Foto: Polisen/ur förundersökning

IS tog tidigt på sig dådet

SVT Nyheter Skåne kunde i samband med den anlagda branden rapportera att terrororganisationen IS tagit på sig dådet, men polisen i Malmö avfärdade då uppgifterna.

– Vad jag kan se finns inga kopplingar alls till IS. De förhör vi har hållit tyder på att det är helt andra motiv som gäller, sa polismästare Stefan Sinteus i oktober.

Säpo har sedan dess tagit över utredningen och enligt åklagaren alltså fått fram uppgifter som knyter 30-åringen till terrornätverket.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan tycker det ska bli intressant att följa rättegången. Om 30-åringen själv har hört av sig till IS-tidningen al-Naba och berättat om branden är det sensationellt. Det har, enligt honom, inte tidigare skett i Sverige.

– Det ska bli jätteintressant att se om åklagaren kan koppla den åtalade till IS, säger Magnus Ranstorp.

IS, brukar enligt Magnus Ranstorp, sondera vilka dåd som sker i världen och sedan ta på sig ”smått som stort”. Han berättar att al-Naba är en tidning som ges ut av IS var fjortonde dag och den har funnits under en längre tid.

Film där person kastar brandbomber

I lokalen pågick under den aktuella kvällen eller natten en shiitisk fest. Enligt åklagaren ogillar vissa sunnimuslimer denna fest. En analytiker från Säkerhetspolisen kommer att kallas till rättegången för att styrka att mordbranden var en del av IS kamp.

Bland bevisen finns övervakningsfilmer som visar att en man kastar brandbomber, så kallade molotovcocktails, mot föreningslokalen.

Polisen har dock inte fått tillgång till filmen.

– Det har funnits en övervakningsfilm, men den har vi inte tillgång till. Personer har sett filmen, men jag som åklagare och mina poliser har inte filmen och har inte sett den, säger chefsåklagaren Agnetha Hilding Qvarnström till TT.

De som har sett filminspelningen kommer att höras som vittnen under rättegången.

Åklagaren bygger en indiciekedja

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har tidigare kommenterat ärendet och sagt att det är svårt att bevisa terrorbrott.

– Gärningspersonen kan mycket väl ha ett ideologiskt motiv till att bränna ned lokalen. Straffen för terroristbrott är strängare, men det ställer också högre krav på polis och åklagare att kunna bevisa den kopplingen, sa han till SVT Nyheter i samband med att 30-åringen greps.

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström  medger att hon bygger sin bevisning på en rad indicier, men anser att den samlade bilden pekar mot att den 30-årige mannen är skyldig till brottet.

– Jag påstår det, sedan får vi se vad domstolen tycker, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Rättegången inleds på fredag i Malmö tingsrätt.

FN har klassat IS som en terrororganisation och i november 2015, efter dåden i Paris då 130 personer dog, antog säkerhetsrådet en resolution som uppmanar alla medlemsländer att delta i kampen mot IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandattacken mot föreningslokalen

Mer i ämnet