Stina Stomby kommer troligen att ärva en gård. På Holma Folkhögskola går hon kurser i permakultur och skogsträdgårdsodling för att lära sig att ställa om till ett hållbart liv, rent praktiskt.
Drömmen är att bli självförsörjande på mat, men också att kunna sälja det hon producerar.
– Jag tror att självförsörjande är den enda vägen framåt. Kanske inte att alla är självförsörjande på alla produkter, men att vissa gör sig självförsörjande och kanske har ett överflöd som man kan dela med sig av till andra.
Startar företag som naturguide
Stina Stomby tror att det behövs fler som är producenter och inte bara konsumenter.
– För att det ska bli en livskraftig planet, funkar det inte att vi tar resurser från landsbygden, kör in dem till staden där det bara blir avfall. Vi behöver sluta det kretsloppet närmare genom att fler producerar i sin närmiljö. Det kan också vara i en stad, som till exempel stadsodlingar, säger Stina Stomby.
My Thorsén Myrenberg går kursen ”Ställ om” som handlar om att ändra sitt sätt att leva till en mer miljömässigt hållbar livsstil. I kursen ingår också entreprenörsskap. Hon håller just nu på att starta ett företag som naturguide.
– Drömmen är att försörja mig ekonomiskt genom att vara i naturen. Jag brinner för att inspirera andra att komma ut i naturen. I det moderna samhället är vi väldigt frånkopplade från naturen och vad vi äter, säger My Thorsén Myrenberg.
Svårt bli helt självförsörjande
Kursen ”Ställ om” går också Jesper Appelgren som vill få inspiration att leva på ett sätt som ger ett mindre klimatavtryck. Men hur drömmen ser ut, har han inte riktigt klart för sig än.
– Förmodligen vill jag bo på landet, odla grönsaker och blir lite mer självförsörjande, säger han.
– Jag har förstått att det är väldigt svårt att bli helt självförsörjande, men man behöver ju inte skärma av sig helt från samhället. Det finns olika vägar och möjligheter att hitta sitt sätt att leva mer hållbart på, gärna tillsammans med andra, säger Jesper Appelgren