På torsdagen ska bland annat rektorn på flickans dåvarande skola höras i Lunds tingsrätt. I förhör har hon berättat att hon haft kontakt med föräldrarna där hon ifrågasatt varför flickan inte kom till skolan. Från skolans håll ska de även ha erbjudit att hämta flickan.
Hon berättar att hon och kollegor var bekymrade över varför flickan inte kom till skolan. Men ingen orosanmälan gjordes.
Skolverket: Tröskeln ganska låg
Huruvida det var rätt eller fel av skolan att inte göra en orosanmälan i detta fall vill Skolverket inte svara på. Men generellt är tröskeln för när skolpersonal ska göra en orosanmälan vid misstanke om att ett barn far illa ganska låg.
– För ansvaret att utreda om det här barnet faktiskt far illa eller inte ligger på socialtjänsten, säger Anna Medin, jurist på Skolverket.
Samtidigt ska varje fall bedömas enskilt, då det kan finnas många anledningar till att ett barn inte kommer till skolan.
Se hur Skolverket resonerar om orosanmälningar generellt i klippet ovan.
Personal ville göra orosanmälan
Är ett barn ofta borta från skolan ska en frånvaroutredning göras där skolan ska ta reda på hur de kan hjälpa barnet.
En sådan utredning gjordes kring flickan i Eslöv, men längre än så kom inte skolan. Under höstterminen var hon där vid fyra tillfällen, en timme åt gången. Personal uttryckte oro kring hennes omfattande frånvaro och ville att det skulle göras en orosanmälan – men det gjordes aldrig.
SVT Nyheter Skåne har efterfrågat en intervju med rektorn på skolan samt ansvarig chef på kommunen för att få svar på varför skolan inte gjorde en orosanmälan. Båda har avböjt.