”Det är det värsta som kan hända. För mig, min familj, mina kollegor, för bolaget. Det kan bli en katastrof”, säger Hussein Ismail. Foto: Natalie Medic/SVT

Blivande vd för Lundabolag utvisas – tog ut för lite lön

Uppdaterad
Publicerad

Vice vd i biobanksföretaget Birka i Lund, Hussein Ismail, sänkte medvetet sin lön under tre månader 2015 för att rädda bolaget. Mitt i expansionsplanerna kommer nu Migrationsverkets beslut: Hussein Ismail måste lämna landet om fyra veckor.

För en vecka sedan satt vice vd Hussein Ismail och hans kollegor på biobanksbolaget Birka i Lund och åt tårta. De firade utbyggnadsplanerna, där företaget ska expandera gånger tio och flytta till nya lokaler i Science Village.

Dessutom ska Hussein tillräda som ny vd för Birka från och med 1 april.

Men feststämningen försvann när beslutet från Migrationsverket damp ner: Hussein Ismail får fyra veckor på sig att lämna landet och resa till Libanon.

”Alla planer förstörda”

Anledningen är att han under tre månader 2015 tog ut för lite lön jämfört med den lön han borde ha fått enligt kollektivavtalet.

– Både min familj, kollegor och bolaget påverkas av det här. Alla planer är förstörda på grund av beslutet, säger Hussein Ismail.

Sedan onsdagen ligger alla företagets utbyggnadsplaner på is.

– Just nu är vi i chocktillstånd och vi vet inte hur ska gå vidare, säger Anna Gisselsson, affärsutvecklare i företaget.

Anna Gisselsson Foto: Natalie Medic/SVT

Tog ut för lite lön

I mars, april och maj 2015 tog Hussein Ismail ut en lön på 13.000, 17.000 och 11.706 kronor.

En avtalsenlig lön vid tiden var över 18.500 kronor, vilket Migrationsverket påpekar i sitt beslut. Men den sänkta vice vd-lönen var ett medvetet val för alla inblandade.

Under våren 2015 hade bolaget inte likvida medel nog för att betala ut de ordinarie lönerna. Därför valde Hussein tillsammans med andra i bolaget att avstå delar av sin lön för att rädda företaget.

– Ett start-up företag måste vara tryggt ekonomiskt. Vi kämpade för att överleva på marknaden. Vi kom alla överens om att göra så här, det var nödvändigt. Det är av den anledningen som vi nu planerar för expansion, säger Hussein Ismail.

Det finns regler och gränser som gäller för alla. Kan du förstå att Migrationsverket måste ta det här beslutet?

– Jag kan förstå det. Men samtidigt vill jag att man gör överväganden gällande uppstartsföretag och företag. Det ska inte behöva sluta på det här sättet. Ett misstag ska korrigeras, inte förstöra, säger Hussein Ismail.

”Det är det värsta som kan hända”

– Som entreprenör så är det väldigt vanligt att man står tillbaka för att kunna betala sina löpande kostnader. Sen vet man att man kommer att bli kompenserad för det i det långa loppet, säger Anna Gisselsson.

Migrationsverket konstaterar att arbetsgivaren har rättat till felet – men inte innan myndigheten påpekade det. Därför står utvisningsbeslutet fast. Reglerna handlar om att skydda människor med arbetstillstånd från att utnyttjas av sina arbetsgivare.

– Här har man gjort ett medvetet avsteg att betala ut den utlovade lönen. Skulle man välja att titta mellan fingrarna på det här så finns det väldigt många andra ärenden där människor faktiskt blir utnyttjade som skulle kunna fara illa, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

– De ber mig att bara lämna landet. Det är det värsta som kan hända. För mig, min familj, mina kollegor, för bolaget. Det kan bli en katastrof, säger Hussein Ismail.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.